Det gjøres nå forsøk på å unngå et omfattende blodbad. Nordalliansen skal ha lansert følgende ultimatum: Dersom Taliban erkjenner nederlaget og legger ned våpnene, skal de slippe å bøte med livet.

Hvis ikke, lover Nordalliansen at blodet skal flyte.

FN kan ikke avvæpne

Talibanoffiserer har henvendt seg til FN og sagt at de vil overgi seg.

Men FN er ikke i stand til å ta seg av og avvæpne talibansoldater som ønsker å overgi seg i byen Kunduz i Nord-Afghanistan, sier FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi.

Pakistan tok tirsdag til orde for at det må bli gitt internasjonal bistand til tusenvis av talibansoldater som er omringet i Kunduz-området, melder NTB. Mange av dem er etter alt å dømme fra Pakistan og andre land.

Mellom 15.000 og 20.000 talibansoldater er omringet i Kunduz etter at Nordalliansen og andre væpnede grupper har jaget talibanstyrkene på flukt fra store deler av Afghanistan.

Taliban slår tilbake

Samtidig kommer det meldinger om at Taliban-militsen har slått tilbake et angrep fra opposisjonsstyrker i provinsen Helmand sør i Afghanistan, ifølge Afghansk islamsk presse (AIP).

Omkring 30 opposisjonssoldater skal ha blitt drept i kampene som fant sted 40 kilometer sørvest for provinshovedstaden Laskkargah, melder NTB og DPA.

Helmand er blant fire provinser i sør som fortsatt blir kontrollert av Taliban.

Møtes i utlandet

Et lyspunkt er at forhandlere for ulike etniske grupper har møtt hverandre utenfor Afghanistan, for å finne frem til en løsning for det krigsherjede landet.

Men så langt har ikke Nordalliansen lovet FN at de skal delta i fredsforhandlinger. Samtidig har representanter for alliansen overfor nyhetsbyrået AP lovet USA at de skal delta i disse forhandlingene.