Likhuset i Kisumu ved bredden av Victoria-sjøen er overfylte, og stadig flere sårede finner veien til byens sykehus for behandling.

486 døde

486 mennesker døde i voldshandlingene etter valget i Kenya, ifølge en spesialoppnevnt regjeringskomité. Politiet i landet sier så mange som 600 mennesker mistet livet i urolighetene.

Rundt 255.000 mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine, ifølge komiteen, som har vært på en omfattende rundreise i landet under innsamlingen av tallmaterialet.

Samtidig sier et FN-støttet panel at drapene etter valget kan minne om etnisk rensing og folkemord.

– Enkelte av disse drapene ble begått på de mest bisarre og kaldblodige måter og er beslektet med etnisk rensing og folkemord siden de rettet seg mot de mest sårbare, inkludert kvinner og barn, sier Liberata Mulamula. Han er leder for Den internasjonale konferansen for Great Lakes-regionen (ICGK).

— Vi vil ikke ha krig

«Vi vil ikke ha krig» roper befolkningen i Kisumu i Vest-Kenya, men i hovedstaden Nairobi planlegges nye gatedemonstrasjoner tirsdag i protest mot resultatet fra valget i romjulen, der president Mwai Kibaki ble utropt som vinner.

Opposisjonen og den tapende kandidaten, Raila Odinga, aksepterer ikke valgresultatet, og Odinga omtaler seg selv som Kenyas rettmessige president. De internasjonale observatørene understreker at valget langt fra var demokratisk.

Til nå er minst 370 mennesker drept i blodige sammenstøt og vel 200.000 kenyanere er flyktninger i eget land. Ifølge internasjonale hjelpeorganisasjoner trenger 100.000 flyktninger vest i Riftdalen-området øyeblikkelig hjelp.

WFP inn

Verdens matvareprogram (WFP) har nå sendt den første bilkolonnen fra havnebyen Mombasa til Nairobi og Eldoret i den vestlige del av landet med til sammen 670 tonn matvarer.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det ble løsnet skudd mot meg, sier tenåringen Kevin Otieno som søndag ble trillet inn på akuttmottaket ved sykehuset i Kisumu. Han var på vei til et marked for å rydde opp etter urolighetene, da han plutselig kjente smerten i låret der kula traff.

Advokater ber presidenten gå av

Samtidig ber Kenyas advokatforening landets president Mwai Kibaki gå av og tar samtidig til orde for nyvalg.

Presidentvalget var ikke troverdig og kunngjøringen av en vinner er uakseptabel, fastslår foreningen i en uttalelse.

En regjeringskomité fastslo mandag at 486 mennesker er drept i urolighetene etter presidentvalget 27. desember.

VALGKAMP: Etniske fronter og rot etter valget har skapt en vanskelig situasjon i Kenya.
TVIHOLDER PÅ MAKTEN: Kenyas sittende president Mwai Kibak har blitt anklaget for valgfusk.
RADU SIGHETI