– De fleste amerikanere ønsket å høre presidenten be Nancy Pelosi og resten av Kongressen om å starte på nytt for å finne frem til en fornuftig, tverrpolitisk plan med utgangspunkt i å kutte kostnader og bedre kvaliteten, sier den republikanske kongressrepresentanten Charles Boustany fra Louisiana.

Boustany, som har 20 års erfaring som kirurg, raste over at presidenten i talen tok til orde for en offentlig konkurrerende forsikringsordning.

– Presidenten hadde muligheten til å legge et offentlig styrt helsevesen dødt. Dessverre gjorde han ikke det.

Barack Obamas rival fra presidentvalget i fjor, senator John McCain, sa etter talen at det må en helt ny tilnærming til fra Demokratene om det skal det bli tverrpolitisk enighet om en helsereform.

– Overtalte nok ingen

Ifølge Karen Davenport, sjef for helsepolitikk ved Center for American Progress i Washington, er det lite sannsynlig at Obama med talen klarte å få noen av de folkevalgte til å skifte mening.

– Men jeg tror det at han engasjerer seg så sterkt legger stort press på de mer liberale demokratiske representantene til å støtte ham, selv om de ikke er enige i alt, sa Davenport til NTB etter Obamas tale.

Hun mener Obama gjorde en bra jobb med å forklare hva han mener må gjøres med helsevesenet

Beslutningsvilje

– Han viste beslutningsvilje og at dette er noe han er fast bestemt på å få igjennom, sier Davenport.

Hun tror Obama klarte å berolige både eldre og folk som i dag har forsikring om at de ikke vil få et dårligere tilbud.

– Men jeg synes presidenten kunne vært tydeligere på hvordan man skal klare å få til enighet i Kongressen, sier Davenport, som har jobbet med helsepolitikk de siste 18 årene.

– Svært god tale

Professor i statsvitenskap ved Indiana University, Indianapolis, Brian Vargus, mener president Obamas tale var svært god.

– Siste del av talen er noe av det beste vi har hørt en president holde, sier Vargus til NTB.

– Da han snakket om Edward Kennedy, og TV-bildene viste enken hans med tårer i øynene. Det var svært virkningsfullt, sier Vargus.

Han peker på at denne talen først og fremst var rettet mot befolkningen, ikke politikerne i Kongressen.

– Obama satte helsereformen i en historisk kontekst, og utfordret både Kongressen og det amerikanske folket. Han gjorde det klart at systemet i dag ikke fungerer, og at han er fast bestemt på å få gjennom en reform, sier Vargus.