— Vi er privilegert som får vise vår solidaritet i praksis, sier Torstein Dahle. Han er en av syv nordmenn som skal være med flåten av skip som skal gå til til Gaza i aksjonen «Ship to Gaza».

Første båt avgårde

Den første av de tolv båtene som ønsker å bryte blokaden rundt Gaza, er gått fra kai et sted i Frankrike. De to norske båtene som blant andre syv nordmenn skal reise med, ligger fremdeles til kai i Aten.

— Det er ikke sikkert vi kommer avsted de første dagene, sier Torstein Dahle. Han forteller at de blir hindret fra å legge fra land på alle mulige måter. Den ene norske båten har fått reiseforbud på grunn av en påstått oljelekkasje. En annen båt har plutselig mistet forsikringen.

— Kommer vi oss fra land, er det en stor seier. Da er det ingenting som er mellom oss og Gaza, sier han. At en båt har lagt fra land lørdag ettermiddag og er på vei, ser han som en svært positiv utvikling.

— Det diplomatiske presset fra Israel er mye større i år enn i fjor da den forrige Gaza-konvoien gikk, sier Dahle. Desmund Tutu har i dag kommet med en støtteerklæring til aksjonistene, ifølge Dahle.- Det er en støtte vi setter stor pris på, sier han.

- Er det en blokade å bryte etter at Egypt åpnet sin grense mot Gaza?

— Ja, den Egyptiske grensen er bare åpen for personer og det er lagt store begrensninger på passeringene der. Vi frakter byggematerialer, en ambulanse og andre nødvendige materialer til Gaza, forteller han.Aksjonistene har kontakt med frivillige organisasjoner i Gaza og har ingenting med Hamas å gjøre, ifølge Dahle.

Ikkevold

— Det er veldig viktig at vi er forberedt på hva vi risikerer å møte, sier Dahle. Deltakerne har hatt en samling i dag for å gå gjennom hvilke metoder Israelerne kan komme til å bruke mot aksjonistene.

Senere skal de øve på ikkevoldsmetoder.

— Vi skal ha en gjennomført ikkevoldslinje. Om Israel kan sende ut en video der en av oss har vært voldelige, taper vi stort i opinionen, sier han, men legger til at det først og fremst er prinsipielle grunner til ikkevoldslinjen.

Sitter fast i Aten

Men det er ikke sikkert båtene kommer seg ut av havnen i Aten. Ifølge Dale utsettes greske myndigheter for et sterkt press fra Israel.

— Det blir forsøkt å stoppe båtene på alle mulige måter. Det diplomatiske presset fra Israel er mye sterkere enn i fjor, forteller han. - Om vi får båtene ut av havnen, er det en seier. Da er det ingenting mellom oss og Gaza.

Støtter du aksjonistenes forsøk på å bryte blokkaden av Gaza?