Michele Bachmann forsikrer sine tilhengere om at hun vil fortsette i minst to nominasjoner til. Men publikum svikter Tea Party-dronningen.

Michele Bachmann vant prøveavstemningen her i Iowa for et halvt år siden. Hun ledet stort på meningsmålingene i sommer.

I natt talte hun til en håndfull medarbeidere og en liten gruppe journalister. Luften synes å ha godt helt ut av Michele Bachmanns kampanje.

Hun understreket i talen utenfor sitt Iowa-hovedkvarter at hun trodde på et mirakel i dagens votering. Ifølge Bachmann har hun andre signaler fra sin bussturné Iowa rundt. Og hun ba medarbeiderne ikke lytte til meningsmålinger og medier.

Har flere problemer

Bachmann er født og vokste opp i Iowa, som såkalt sosialt konservativ, er dette hjemmebane for henne. Et svakt resultat her kan føre til at den eneste kvinnen og den eneste norskættede er ute av dansen om å bli nominert som presidentkandidat.

Men Bachmann sliter med flere problemer. Sentrale medarbeidere har forlatt kampanjen hennes. Noen har til og med meldt direkte overgang til «erkefienden» Ron Pauls kampanje. Han har benektet at han har kjøpt dem.

Men bare knappe to kilometer ned i gaten holdt Mitt Romney sitt siste møte mandag kveld. Det var kø for å komme inn i et lager i en bedrift.

Folk måtte parkere hundrevis av meter vekk og det var en skog av kamera fra amerikanske og utenlandske medier som kom for å høre Romney snakke om økonomi.

På meningsmålingene leder han her i Iowa. Prosentvis ligger han rundt 25 prosent, omtrent samme nivå som da han for fire år siden ble nummer to her i Iowa etter Mike Huckabee som fikk mer enn 30 prosent.

Tre mann i tet

Det er ingen samlende kandidat som nå mobiliserer de konservativt kristne i denne delstaten, slik Huckabee gjorde. Den som tydeligvis kommer nærmest er Rick Santorum som nå fosser frem.

Etter oppslutningene på valgmøtene og resultat i meningsmålinger blir Iowa nominasjonen – hvor resultatet vil foreligge rundt 02.00 norsk tid – blir dette et tre persons-race.

Dersom det ikke skjer et mirakel vil det stå mellom Mitt Romney, Ron Paul og Rick Santorum.

Newt Gingrich — som ledet på målingene får få uker siden – har allerede erkjent at han nok ikke kommer til å gjøre det så spesielt bra her i Iowa.

Det store spørsmålet blir hvem som må kaste inn håndkleet på grunn av pengemangel etter Iowa og New Hampshire 10. januar.

Si din mening i kommentarfeltet under!