Sakte, men sikkert fortsetter redningsarbeiderne å hente opp de innsperrede gruvearbeiderne. Ved 18.40-tiden norsk tid kom Omar Reygadas (56) opp av gruven, melder bt.nos reporter på stedet, Eirin Eikefjord.

Reygadas er den 17. av de 33 som er reddet.

— Vi er lykkelige, fornøyde og stolte, oppsummerer Doris Contreas.

Hun er blant dem som fortsatt venter på å få sønnen opp fra dypet. Fotballspilleren Pedro Cortez på 25 år er i god form, og derfor nummer 31 som entrer sylinderen.

Trøstes med latter

Selv om stemningen er en helt annen enn for to måneder siden, mener feltklovnen Payaso Rolly at folk fortsatt trenger å muntres opp.

— Alle trenger å få tilført litt lykke, sier han.

— I dag er det vel kanskje mest meg, for jeg har blitt frastjålet mobiltelefonen min, legger han til, og setter seg i skyggen sammen med tre damer.

Antonia Godoy venter på sønnen Richard Villarroel, som kommer ut som nummer 28. — Den beste beskrivelsen av hva vi føler er vel nervøsitet. Men etter to måneder i teltleir, skal det bli godt å komme tilbake til hverdagen, sier hun.

Historisk redningsaksjon

Én etter én dukker gruvearbeiderne frem til ellevill applaus i Chile. Nye jubelscener oppstår for hver eneste arbeider som kommer opp.

— Velkommen til livet, sa president Sebastián Piñera til ellevtemann.

Gruvearbeiderne har tilbrakt 69 dager nesten 700 meter under overflaten, og de første 17 dagene var de helt uten kontakt med omverdenen. De fleste trodde de var døde. Redningsaksjonen har så langt gått på skinner, og en hel verden gleder seg med et dypt takknemlig Chile.

— Arbeidernes helse er relativt god, sier en fornøyd helseminister Jaime Mañalich.

Få tegn på svekkelse

Gruvearbeider Mario Sepúlveda, som var nummer to til å bli heist opp, viste få tegn på svekkelse og dro like godt i gang et lite show etter sine 69 dager i dypet.

Sepúlveda har vært gledessprederen for de 32 andre innesperrede gruvearbeiderne i tiden som har gått. Onsdag lo og spøkte han med redningsarbeiderne og delte ut steiner han hadde tatt med som minne fra oppholdet i gruva.

Han satte i gang et rungende seiersrop blant redningsarbeiderne, som stemte i med «Viva Chile», med en strålende fornøyd president Sebastián Piñera som tilskuer. Piñera var til stede for å motta hver enkelt av arbeiderne og møtte nummer elleve opp fra dypet med ordene «velkommen til livet».

— Takk for at dere trodde vi var i live, svarte den 56 år gamle gruvearbeideren Jorge Galleguillos.

**Se video:

Her er Florencio endelig trygg** Mellom Gud og djevel

— Det er utrolig at vi har vært 700 meter under bakken, og at de har klart å redde oss opp, sa Sepúlveda, som uttrykte sin dypeste takknemlighet.

— Jeg trodde hele tiden at det skulle gå bra. Jeg tror på Gud, og det har hjulpet meg veldig, sa han og innrømmet at det hadde vært vanskelig.

Den historiske redningsaksjonen var først ventet å ta rundt 48 timer, men så ut til å kunne gå raskere. Redningen ble overført direkte av fjernsynsstasjoner verden over.

— Jeg har vært med Gud og med djevelen. Jeg kjempet mellom de to. Men jeg tok Guds hånd, og det var den beste hånden, sa han og krevde samtidig betydelige forbedringer i arbeidernes rettigheter.

Ferdig i morgen

Den vordende far Carlos Barrios ble den 13. mannen som er hentet opp fra gruven i Chile. Han hadde bare arbeidet i San José-gruva i et halvt år da ulykken skjedde.

I løpet av de to månedene han har tilbrakt i den sammenraste gruven, har han fått vite at kjæresten hans er gravid.

Dersom redningsaksjonen forsetter i samme tempo, skal alle de 33 arbeiderne være reddet ut innen torsdag morgen lokal tid.

Chiles president har nesten ikke gjort annet enn å smile fra øre til øre og dele ut varme og gode klemmer. Aldri før har man klart å redde noen som har vært fanget så lenge og så dypt nede i jorda.

Han varslet verden om at de var i live** — Vi har vist verden

Det chilenske folk har trosset dype politiske splittelser og vist samhold gjennom engasjementet for gruvearbeiderne, mener chilenske Karen Contreras Lisperguer.

— Det som skjer nå viser at chilenere kan samle seg om et felles mål. Vi viser verden at vi er en voksen nasjon, og at vi kan samarbeide og trosse problemene fra fortida, sier chilenske Karen Jacqueline Contreras Lisperguer til NTB.

Contreras er veldig stolt over at hele verden nå snakker om Chile i positive ordelag. Hun var ti år da Augosto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990, og forteller at landet fortsatt preges av dype politiske splittelser.

— Situasjonen er fortsatt veldig vanskelig, for folket er delt i to mellom dem som tilhører venstre og høyre politisk. Men nå snakker ingen om hvilken politisk side eller sosial klasse de tilhører, de snakker bare om å stå sammen, og det er ekstremt fint å se, sier Contreras.

  • **Les også:

Fra katastrofe til gledesrus**