Over 90 personer er døde og opptil 50.000 kan ha blitt hjemløse etter jordskjelvet i Abruzzo-regionen i Italia.

Deler av et studenthjem, et kirketårn og en rekke andre bygninger kollapset da det kraftige skjelvet rystet Abruzzo-regionen rundt klokken 03.30 i natt.

Skjelvet målte hele 6,3 på Richters skala og hadde sitt episenter 95 kilometer nordøst for Roma. Det kunne også kjennes godt i Roma, der mange mennesker ble vekket.

40 mennesker skal ha mistet livet, melder den italienske avisen La Repubblica.

Følg livesending fra skjelvet (ekstern lenke) Jobber på spreng

Det italienske nyhetsbyrået ANSA melder at fire barn er blant de omkomne. Alle barna befant seg i samme bygning. Også ett av byens kirketårn raste sammen, og flere biler ble begravd av store murblokker fra sammenraste hus.

Over 40 mennesker er savnet, ifølge La Repubblica.

– Tusenvis av mennesker kan ha blitt hjemløse og tusenvis av bygninger har rast sammen eller er blitt skadd, sier Agostino Miozzo i det italienske sivilforsvaret.

Redningsmannskap jobber nå på spreng med å grave fram overlevende. Flere meldinger går på at redningsmannskapene hører rop om hjelp fra ruinene, melder Aftenposten.no.

Les mer om skjelvet her

— Hørtes ut som en bombe

  • Jeg våknet opp av noe som hørtes ut som en bombe, sier 87 år gamle Angela Palumbo til nyhetsbyrået Reuters.

— Vi greide å unnslippe mens ting raste ned rundt oss. Alt ristet og møblene falt. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende i hele mitt liv.

Tusenvis av hjemløse

Røde Kors er en av redningsorganisasjonene som jobber på spreng for å hjelpe innbyggerne i Aquila.

Ifølge Røde Kors Norge er organisasjonen i ferd med å sette opp et feltsykehus i området, for å blant annet gi kirurgisk hjelp. I tillegg jobber Røde Kors med å utplassere mobile kjøkken for å få mat til jordskjelvofrene.

— Lokale Røde Kors er aktive i katastrofeområdet med generelt helsearbeid, førstehjelp, frakting av nødhjelp og direkte redningsarbeid, sier assisterende beredskapssjef Knut Kaspersen i Røde Kors i Norge i en pressemelding.

— Vårt mannskap på bakken i Italia rapporterer om rystende ødeleggelser – bygninger som praktisk talt har blitt jevnet med jorden. De frykter at hjemløshet vil være det største problemet den nærmeste tiden, sier Kaspersen videre.

De nærmeste to ukene vil Røde Kors konsentrere seg om å dekke de jordskjelvrammedes umiddelbare behov, som å sørge for mat, husly og førstehjelp og passe på at det ikke bryter ut sykdom eller at folk flytter tilbake i hus som er skadd.

Ber for barna

TV-bilder viser nå gater i Aquila som er fulle av murstein og andre bygningsrester, og et moderne hus der taket er rast sammen. Mange av byens innbyggere er ute i gatene og forsøker å grave frem eiendeler.

Pave Benedikt XVI ber nå for de savnede, og «spesielt for barna», ifølge La Repubblica.

Ifølge nyhetsbyrået AP har statsminister Silvio Berlusconi erklært unntakstilstand, og vurderer å kansellere et planlagt besøk til Russland.

Sammenrast

ANSA melder også at mange hus er skadd eller har rast helt sammen i gamlebyen i Aquila i Abruzzo-regionen, og redningsmannskaper er kommet til for å redde mennesker som er sperret inne i ruinene av et av husene.

Byen Aquila har et innbyggertall på 70.000. Italienske myndigheter sier at tusener av bygninger er skadd, og at tusener av mennesker har mistet sine hjem. Ifølge myndighetene skal skjelvet være det største i landet på en årrekke.

Sperret inne

Deler av et studenthjem i byen kollapset i det kraftige skjelvet. Ifølge nyhetsbyrået AP skal flere studenter være sperret inne i studenthjemmet.

Studentene fortalte til det italienske TV-selskapet RAI at de ble vekket av skjelvet og løp ned trappene før deler av bygningen raste sammen rundt dem.

— Vi klarte å komme ut sammen med andre studenter, men vi matte krype gjennom et hull i trappene mens gulvet ga etter, sa studenten Luigi Alfonsi (22) til nyhetsbyrået AP.

— Jeg var i sengen, det var som om det aldri ville ta slutt mens jeg hørte deler av bygningen kollapse rundt meg.

Brannmenn med hunder forsøker nå å redde folk fra de sammenraste bygningene. Flere meldinger går på at redningsmannskapene hører rop om hjelp fra ruinene, melder Aftenposten.no.

Flere skjelv Et skjelv av en slik størrelse kan føre til store skader, ikke minst i Italia der det er mange gamle bygninger.

Søndag kveld ble det registrert et middels kraftig jordskjelv ved Ravenna i det nordlige Italia, som kunne kjennes langs hele adriaterhavskysten fra Aquila i sør til Trieste og Bologna i nord. Det skjelvet målte 4,6 på Richters skala.

- Ingen nordmenn

Så langt tyder ingenting på at noen nordmenn er rammet av jordskjelvet. I påsken er det mange som reiser til Roma-traktene på feire, men Utenriksdepartementet har ikke fått meldinger fra norske turister eller fastboende.

– Vi følger selvsagt med på saken. Foreløpig har vi ikke mottatt noen meldinger om nordmenn som er rammet, sier UDs pressevakt Bjørn Svenungsen til NTB.

Er du i området? Tips oss på tlf. 2211!

Reuters/scanpix
AP Photo/Scanpix
Reuters/Scanpix
AP Photo/Scanpix
AP Photo/Scanpix