Køene var lange frem mot den store aulaen i krematoriet i Ockenburgh i byen Haag i Nederland i dag.

Familie, slekt, venner, naboer og kollegaer i hundretall var samlet for å ta farvel med Dave og Anja Gardien som omkom i den voldsomme vogntogulykken ved Ådland bru på Stord 28. februar.

Kollegaer i sorg

Blant de mange som leste opp minneord til de omkomne, var Stein Inge Larsen, eier av Byrknes Auto, Kenneth Liverpool Monsen, kollega av Dave og Arvid Haukås fra Trygve Tønjum frukt og Import i Bergen. Han importerte fruktlasten som var om bord i vogntoget ulykkesnatten.

— I dag i Norge stopper alle lastebiler. Ulykken har gjort et sterkt inntrykk på oss norske kollegaer, sa Larsen før han leste opp et dikt til minne om de to.

«When a road is finally over

The tiny dewdrops gather

Each drop bears a memory

From the time we shared with you».

Bilder og yndlingsmusikk

Mens Daves favorittmusikk ble spilt over anlegget, rullet bilder fra hans og datterens liv over lerretet.

De sørgende fikk se en livsglad, liten jente med katt og kanin i favnen, på hesteryggen eller på ferie med far. Bildene viste også en omsorgsfull pappa med barna rundt seg på fisketur, på badeferie og på tur i vogntoget over hele Europa.

Ved de to kistene som var pyntet med blomster, lys og bilder av de avdøde, var også viktige gjenstander fra deres liv plassert. En liten modell av vogntoget sto på Daves kiste - slik det var - før det endte opp smadret under Ådland bru.

Vår lille prinsesse

Ved Anjas kiste hang et knippe rosa ballonger og en turkis prinsessekjole. Den brukte Anja når hun opptrådde sammen med en karnevalgruppe i byen Rozenburg. Floor Leune, styremedlem i karnevalets ungdomsgruppe, forteller at 10-åringen var valgt som deres lille prinsesse og brukte kjolen i den anledning.

Prinsessene blir valgt for to år om gangen, og Anja ville vært deres lille prinsesse helt frem til avskjedsseremonien i november neste år.

— Nå kan vi ikke lenger si farvel til vår lille prinsesse. Derfor vil hun alltid forbli vår prinsesse, sa Leune til BT etter den to timer lange seremonien.

Stort nettverk

Det var seremonimester Peter v.d. Aa fra det innleide begravelsesbyrået som ledet den doble familieseremonien. Han forteller om et uvanlig stort engasjement rundt en bisettelse. Blomster har kommet fra hele Europa, til og med fra Russland. Tidligere i uken møtte 500 frem til minnestund for Anja og over 350 deltok i minnestunden til Dave.

— Det vitner om to personer som har hatt et stort nettverk og at de kom fra et lite samfunn som var veldig tett, sier seremonimesteren. Han har fulgt familiene i de fjorten dagene siden ulykken skjedde.

Varmekabler i veiene

Mens norske lastebileiere stoppet bilene i Norge under bisettelsen, skal også en del hollandske lastebilsjåfører ha gjort det samme i sympati med sine norske kollegaer og de mange omkomne på veiene, ifølge Stein Inge Larsen i Byrknes Auto.

Han synes det er ubeskrivelig trist at norske veier fortsetter å ta liv til tross for gjentatte ulykker på kjente veistrekninger. E39 på Stord er en av veistrekningene som han mener har blitt nedprioritert i en årrekke.

— Nå må myndighetene begynne å ta dette på alvor. Vi har nok penger i dette landet til å legge varmekabler i veiene, sier Larsen og føyer til:

— Det er ubeskrivelig trist. Særlig når en liten jente blir rammet som bare skulle på vinterferie med far, sier Larsen.

PYNTET: Ved Anjas kiste hang et knippe rosa ballonger og en turkis prinsessekjole. Den brukte Anja når hun opptrådde sammen med en karnevalgruppe i byen Rozenburg
TOR HØVIK