Nesten 400 mennesker er fortsatt savnet etter at den kraftige tropiske stormen Washi utløste oversvømmelser og jordskred i den sørlige delen av landet. Flere tusen mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

Filippinske Røde Kors (PNRC) sier at over 250 personer har mistet livet i springfloen, blant annet på øya Mindanao.

— Dødstallet kan fortsette å stige fordi det fortsatt er mange som er savnet, sier Gwendolyn Pang, generalsekretær i PNRC.

Katastrofeområde

Hæren har mobilisert 20.000 soldater til å lete etter savnede på Mindanao. Verst rammet er byene Cagayan de Oro og Iligan, som til sammen har rundt 700.000 innbyggere.

General Jessie Dellosa sier at forsvaret har funnet 92 døde i Cagayan de Oro. Minst 144 er registrert druknet i Iligan, mens fem personer døde i et jordskred i Monkayo i Compostella-provinsen. Iligan er blitt erklært katastrofeområde av myndighetene i landet.

Oberst Leopoldo Galon sier at soldater som brukte lastebiler, båter og helikoptre, har klart å redde minst 2.000 innbyggere i Cagayan de Oro. I Iligan klarte de å redde 15 mennesker som ble skyllet til havs i uværet, ifølge oberstløytnant Randolph Cabangbang.

— Stormen har beveget seg langsomt, slik at det blir store nedbørsmengder på samme sted. Dermed blir det omfattende oversvømmelser, sier Benito Ramos i det filippinske sivilforsvaret.

Etter å ha krysset Sulusjøen med en vindhastighet på 75 kilometer i timen, er det ventet at Washi når den vestfilippinske øya Palawan lørdag kveld.

Ingen nordmenn

Det er foreløpig ingen grunn til å tro at det er nordmenn i de rammede områdene.

— Etter de opplysningene vi har mottatt, er ikke dette områder hvor det normalt ferdes mange nordmenn. Vi kan ikke utelukke det, men vi har ingen indikasjoner som tyder på det heller, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NRK.

— Vi fortsetter å ha kontakt med vår ambassade, legger han til.

KATASTROFEOMRÅDE: En bulldoser blir brukt for å rydde opp i de store ødeleggelsene i Iligan by.
REUTERS/SCANPIX