Etter fredagsbønnen strømmet titusener ut i gatene i flere byer til en ny «Vredens dag» for å vise sin støtte til innbyggerne i Deraa, der det syriske regimet har slått hardt ned på protestene mot president Bashar al-Assad.

Sykehuskilder i Deraa opplyser at 19 mennesker ble drept da soldatene åpnet ild mot demonstranter.

Den syriske menneskerettsgruppen Sawasiah hevder å ha navnene på i alt 62 mennesker som ble drept i Deraa og andre byer fredag, og andre menneskerettsaktivister opererer med det samme tallet på døde.

Snikskyttere

Siden mandag har soldater og stridsvogner vært utplassert i Deraa for å hindre nye demonstrasjoner, og ifølge vitner er snikskyttere utplassert på takene rundt om i byen.

Ifølge en menneskerettighetsadvokat i Deraa, Tamer al-Jahamani, har et stort antall mennesker blitt meldt savnet av slektninger etter at stridsvognene kjørte inn i byen.

— Fredag kom meldinger om at likene av over 80 personer som er drept av syriske styrker de siste fire dagene, er samlet i midlertidige likhus i byen. Det er kvinner og barn blant de drepte, sier Jahamani.

— Vi har så langt telt 83 lik, mange av dem er lagret i kjølerom i lastebiler. De fleste av dem har kulehull gjennom hode og bryst, noe som tyder på at snikskyttere høyst sannsynlig har avfyrt skuddene, forteller Jahamani til Reuters.

Uro i Damaskus

Hittil har de største demonstrasjonene foregått i andre byer enn landets hovedstad, men fredag tok folkeopprøret en ny vending da omkring 10.000 mennesker skal ha deltatt under en protestmarsj i Damaskus. Det er den største demonstrasjonen i hovedstaden i løpet av det seks uker lange folkeopprøret, ifølge aktivister. Protestaksjonen ble arrangert til støtte for demonstrantene i Deraa, byen hvor opprøret startet i midten av mars.

Fredagens marsj startet i Midan-distriktet i gamlebyen og distriktene rundt hovedstaden, opplyser syriske aktivister. Den voksende folkemengden ble oppløst av sikkerhetsstyrker, som brukte tåregass mot demonstrantene.

— Folket vil ha regimet vekk, ropte demonstranter i Saqba, en annen forstad til Damaskus der det også var store demonstrasjoner.

- Drept av terrorgruppe

Aktivister og syriske myndigheter oppgir at minst tolv personer, blant dem tre politifolk, ble drept under protester i den vestlige industribyen Homs.

En menneskerettsaktivist sier at ni av dem ble drept av sikkerhetsstyrker. Det statlige nyhetsbyrået SANA melder at de tre politifolkene ble drept av «ekstremistiske terrorgrupper mens de utførte pliktene sine».

I byen Rastan nord for Homs skal 13 personer ha blitt drept. En innbygger forteller på telefon til Reuters at sikkerhetsstyrker angrep en stor gruppe demonstranter som ropte slagord mot regimet.

Syriske opposisjonelle anslår at omkring 600 personer er drept siden midten av mars.

EU-sanksjoner

FNs menneskerettighetsråd fordømmer Syria for den brutale voldsbruken mot fredelige demonstranter og ber om en gransking av drapene på sivile de siste ukene.

Under et krisemøte fredag støttet 26 av rådets 47 medlemsland opp om resolusjonen, som går ut på at det sendes en delegasjon til Syria for å granske drapene. Rådet vil ha en muntlig rapport fra undersøkelsene innen begynnelsen av juni.

Fredag kveld ble EU-ambassadører i Brussel enige om å gi et foreløpig grønt lys for våpenembargo og forbud mot handel med utstyr som kan brukes til undertrykkelse. Innreiseforbud for syriske ledere til EU og sperring av syriske verdier i EU-landene skal være blant de øvrige sanksjonene som vurderes.

I tillegg har USAs president Barack Obama beordret sanksjoner mot blant annet Syrias etterretningstjeneste og to slektninger av presidenten.

INGEN MAT: På plakatene konstaterer demonstrantene at de verken har mat, vann eller medisiner. Onsdag ble det gjennomført protestaksjoner blant annet i Nawa i nærheten av Deraa, hvor det fredag på nytt brøt ut demonstrasjoner.
REUTERS/SCANPIX