Minst 388 mennesker er bekreftet døde og 96 er savnet etter at jordras og elver av gjørme og vulkansk aske begravde flere landsbyer, opplyser en talskvinne for filippinsk Røde Kors. Hun regner med at tallet på omkomne vil stige, etter hvert som redningsmannskaper kommer fram til steder som nå er isolert.

Jordrasene ble utløst av de enorme nedbørsmengdene i taifunen Durian, som feide inn over Filippinene natt til fredag. Ifølge øyenvitner nådde jordrasene så høyt som til hustakene noen steder.

Omfattende redningsarbeid

Det er særlig området rundt Mount Mayon, en av Filippinenes mest aktive vulkaner, som er rammet. Den ligger i Albay-provinsen vel 300 kilometer sørøst for hovedstaden Manila. Minst åtte byer og landsbyer er rammet i dette området.

– La soldater hjelpe til med alle aktiviteter i redningsarbeidet. De må nå fram med medisinsk assistanse, rydding av veier, gjenopprettelse av strømtilførsel og hjelp til strandede passasjerer, sa president Gloria Arroyo da hun orienterte om redningsarbeidet.

I noen områder har taifunen rammet strømnettet, telefonlinjer og vanntilførsel. Flyplassen i byen Legaspi måtte stenge da at rullebanen ble fylt med vrakrester etter taifunen, kontrolltårnet ble satt ut av drift på grunn av strømstans og deler av vinduene og taket på terminalen ble ødelagt.

Men foreløpig konsentrerer redningsmannskapene seg om å redde liv, ifølge Glenn Rabonza fra Det nasjonale katastroferådet (NDCC).

Store ødeleggelser

Taifunen Durian raste innover land med vindhastigheter opp mot 225 kilometer i timen. Den hadde fredag formiddag tapt seg i styrke og var på vei mot Sør-Kinahavet.

Nærmere 22.000 mennesker er berørt av taifunen, og det har vært ødeleggelser i 84 landsbyer, 25 byer, fire storbyer og ni provinser i landet, heter det i en pressemelding fra Plan, som har hentet tallene fra NDCC.

I september mistet nesten 200 mennesker livet da taifunen Xangsane rammet de nordlige og sentrale delene av landet. Filippinene blir årlig rammet av rundt 20 taifuner, melder BBC.