Ifølge øyenvitner eksploderte bilbomben i et veikryss i Herzl-gaten i sentrum av Netanya rett etter klokka 19 lokal tid.

— Folk er hysteriske. Butikkvinduer er blåst til alle kanter. Folk gråter. Det er svart røyk over alt, fortalte et øyenvitne til israelsk radio.

Sykehuskilder opplyste senere at 42 mennesker var brakt til sykehus, de fleste lettere såret. For en av de sårede var tilstanden kritisk, og politiet utelukker ikke at dette var mannen som utløste bomben.

— Det kan godt tenkes at den alvorlig sårede mannen var en av dem som sto bak angrepet, sier en talsmann for politiet i Netanya, Danny Ronen.

Tidligere bomber Ifølge øyenvitner og politiet eksploderte tre sprengladninger med kort mellomrom, alle plassert bak i samme bil.

Også i november 1999 eksploderte en hjemmelaget bombe i Netanya og såret 18 mennesker. Det ble aldri kjent hvem som sto bak, men palestinske sikkerhetskilder hevdet den gang at det dreide seg om et internt israelsk bandeoppgjør. En lokal bandekrig førte til en lignende bombeaksjon i området for noen år tilbake.

Stengte flyplass Statsminister Ehud Barak sammenkalte mandag kveld sitt såkalte sikkerhetskabinett for å diskutere hvordan man skulle svare på det en talsmann for Baraks kontor slo fast var «et svært alvorlig terroristangrep».

Noen timer senere stengte Israel den internasjonale flyplassen i Gaza, og en av Israels to øverste rabbinere, Israel Meir Lau, krevde øyeblikkelig stans i alle politiske samtaler med palestinerne.

Vil bryte kontakt - Vi må fryse all dialog og politiske diskusjoner med palestinerne etter dette angrepet, og slagordet om at vi kan forhandle så lenge det ikke finner sted terrorisme har nå brutt sammen, sa Lau.

Ingen palestinske grupper har tatt på seg ansvaret for mandagens bilbombe i Netanya, og Yasser Arafat og andre i den palestinske ledelsen har tidligere tatt kraftig avstand fra denne typen aksjoner mot sivile mål i Israel.

Palestinere drept på Vestbredden Fire palestinere døde av israelske kuler mandag morgen. To av de døde var politimenn.

Palestinske sikkerhetsstyrker sa at de to politimennene i 30-åra ble skutt og drept av israelske soldater. De ble funnet uten klær og uten våpen, gjennomhullet med skudd. I tillegg tyder det på at de to ble slått.

De to politimennene skal ha bemannet en politikontrollpost i et israelskkontrollert område utenfor Tulkarem.

Omtrent samtidig døde 12 år gamle Moaz Wahdan på et sykehus i Hebron, etter sammenstøt med israelske soldater i byen søndag.

I tillegg skjøt og drepte israelske nybyggere en palestiner i landsbyen Hizma ved Jerusalem, natt til mandag.

Nærmere 370 personer er drept under det palestinske opprøret de tre siste månedene.

NTB