Skuddene gjenlød og bilister hev bilen rundt for å komme seg unna Sinak-området da et hundretall menn i kamuflasjeuniformer lastet ofrene inn i et titall firehjulstrekkere og pickup-er av samme sort som myndighetene bruker.

De væpnede mennene brukte geværer og Glock-pistoler som de amerikanske hæren utstyrer irakiske soldater med. De gikk fra butikk til butikk for å forsyne seg med kontanter, mens de tok med seg mellom 40 og 50 mennesker.

En irakisk tjenestemann sa at 25 navngitte forretningsmenn var bortført, sammen med et 20-tall tilfeldig forbipasserende. Både sunnier og sjiaer var blant dem som ble kjørt bort. Senere ble det meldt at 29 av de bortførte var løslatt.

USA-delegasjon

Mens skrekken rådet i Sinak holdt en delegasjon amerikanske senatorer møter med amerikanske offiserer og irakiske tjenestemenn i den strengt bevoktede grønne sonen i hovedstaden, der USAs representanter og den irakiske regjeringen holder til.

John McCain og Joe Lieberman var noen av de mest kjente senatorene i delegasjonen.

De oppfordret både USA og Iraks statsmininister Nuri al-Maliki til å legge hindringer i veien for virksomheten til den radikale sjiamuslimen Moqtada al-Sadr og hans Mahdi-milits på 60.000 mann.

– Vi burde ha arrestert al-Sadr for tre år siden. Han er fortsatt en trussel mot freden, og hans innflytelse på irakisk politikk må reduseres drastisk, sa McCain, som også gjentok sin påstand om at det trengs en forsterkning på flere titusen nye amerikanske soldater for å få kontroll over Bagdad.

Uten kontroll

Regjeringen til Maliki synes i dag bare å ha symbolsk kontroll over Bagdad der dødsskvadroner og militser fra begge sider daglig sprenger bomber og bortfører folk.

Torsdag ble bilkolonnen til visepresident Abel Abdul Mahdi angrepet av væpnede menn i sentrum av Bagdad, men han unnslapp uten skader.

Vaktene som var med, ba om amerikansk støtte etter angrepet fordi de fryktet at de skulle bli rammet av bomber i veikanten dersom de kjørte videre.

Torsdag ble også en ny nestkommanderende for de amerikanske styrkene, general Raymond Odierno, innsatt.

Odierno gjorde det klart under seremonien at den irakiske regjeringen er nødt til å bestemme seg for hva den skal gjøre med militsene.