Det er den verste russiske ubåtulykken siden Kursk gikk til bunns i Barentshavet for åtte år siden. Tragedien skjedde da et brannslukkingssystem ved et uhell ble utløst i en atomubåt i den russiske stillehavsflåten. Det skal ikke være fare for radioaktive utslipp eller andre miljøødeleggelser.

— Ubåten har ikke fått skader, reaktoren fungerer som normalt, og strålingsnivået på ubåten er normalt, sier talsmann for marinen Igor Dygalo til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Pustet inn gass

Russiske nyhetsbyråer melder at de omkomne døde som følge av å ha pustet inn freongass. Gassen ble sluppet ut da brannslukkingssystemet ble utløst.

21 personer ble skadd i ulykken. Brannslukkingssystemet ble utløst i forbindelse med en øvelse til sjøs. Det skal ha vært 208 mennesker om bord i fartøyet, mange av dem teknikere og spesialister.

Kort tid etter ulykken i Stillehavet ga president Dmitrij Medvedev beskjed om at det skal settes i gang en gransking og at familiene til de skadde og omkomne skal få all mulig hjelp og støtte.

Omkomne hentet ut

Ubåten nådde søndag havnebyen Bolsjoj Kamen like ved Vladivostok, base for den russiske stillehavsflåten.

— De omkomne er allerede hentet ut av fartøyet og er sendt til Bolsjoj Kamen, Vladivostok og Nakhodka, sier en talsmann for et skipsverft i Bolsjoj Kamen.

Russiske myndigheter oppgir ikke hvilken ubåtmodell det er snakk om. Men en kilde i ledelsen til verftet Amur mener det dreier seg om et fartøy ved navn Nerpa, som tilhører det som blant NATO-land er kjent som ubåtklassen Akula.

Det skal ha forlagt planer om å leie ut Nerpa til den indiske marinen, og regjeringen i India skal ha gått med på å betale 2 milliarder dollar i leie for til sammen to ubåter av denne typen.