Begge moskébygningene ble fullstendig rasert i de voldsomme eksplosjonene. Mange døde og sårede lå fredag ettermiddag begravd i ruinene, og hjelpemannskaper jobbet på spreng for å få overlevende ut.

– Jeg tror det er mer enn 100 døde, sa Ibrahim Ahmed Bajalan, som sitter i provinsrådet i Diyala-provinsen der Khanaqin ligger. Befolkningen i Khanaqin, som ligger rundt 170 kilometer nordøst for Iraks hovedstad Bagdad, er en blanding av sjiamuslimer og kurdere.

Belter

Selvmordsbomberne skal ha kommet inn i moskeene med sprengstoff i belter rundt livet. De utløste sprengladningene midt i fredagsbønnen, opplyste polititalsmenn ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Diplomater tror selvmordsaksjonene i Khanaqin vil bidra til økt spenning foran valget på irakisk nasjonalforsamling 15. desember. USA håper at dette valget skal bidra til fred og demokrati i Irak, to og et halvt år etter at landet ble invadert av en amerikanskledet allianse.

Den sjia— og kurdiskdominerte regjeringen i Bagdad kjemper mot opprørere som for det meste er sunnimuslimer, og som ofte angriper moskeer og travle markedsplasser. Nylig døde nesten 30 mennesker i en terroraksjon mot en sjiamoské i Mussayyib sør for hovedstaden.