Pakistans innenriksminister Aftab Sherpao opplyste natt til fredag at det trolig var to selvmordsbombere som sprengte seg i lufta idet bilkortesjen med Benazir Bhutto passerte.

– Dette var en terrorhandling rettet mot Benazir Bhutto i et forsøk på å sabotere demokratiprosessen, sa Sherpao.

– Vi mistenker at det var snakk om selvmordsbombere ettersom støysendere montert på sikkerhetsstyrkenes kjøretøy ville ha forhindret veibomber fra å eksplodere, sier han.

– Men slike støysendere kan ikke forhindre selvmordsbombere med manuelle utløsere, sier innenriksministeren.

Anklager mot etterretningen

Pakistansk politi og sykehuskilder opplyste natt til fredag at minst 115 mennesker ble drept i de to eksplosjonene, og at over 150 skal ha blitt såret.

Bhutto er tidligere truet på livet av ytterliggående islamister som har sagt de vil sende selvmordsbombere etter henne.

Bhuttos korrupsjonsdømte mann Asif Ali Zardari anklager pakistansk etterretning for å ha stått bak attentatet.

– Vi legger skylda på pakistansk etterretning og krever at det blir aksjonert mot dem. Dette ble ikke utført av militante, det ble utført av etterretningen, sier Zardari til fjernsynsstasjonen ARY ONE.

– Våre folk har mistet livet, våre ansatte har mistet livet, de har ofret livet for demokratiet i Pakistan, sier han.

Hyllet av folkehav

Benazir Bhutto kom torsdag tilbake til hjemlandet etter flere år i selvpålagt eksil. Flere hundre tusen tilhengere var møtt opp for å hylle eksstatsministeren, og kortesjen var omgitt av mennesker da eksplosjonene fant sted.

Bhutto var på vei til graven til Pakistans grunnlegger Mohammad Ali Jinnah der hun skulle holde en tale, da det smalt.

– Eksplosjonene rammet to politibiler som eskorterte lastebilen som fraktet fru Bhutto. Målet var lastebilen, sier polititjenestemannen Azhar Farooqui til nyhetsbyrået Reuters.

Pakistans USA-ambassadør Mahmud Ali Durrani bekrefter overfor CNN at eksstatsministeren var uskadd og tilbake i sitt eget hjem etter angrepet torsdag.

Tiltalt for korrupsjon

Benazir Bhutto, som leder landets største politiske parti PPP (Pakistans folkeparti), har vært statsminister to ganger. Første gang var fra 1988 til 1990, deretter fra 1993 til 1996. Begge gangene ble regjeringene hennes kastet av den sittende presidenten.

Hun forlot Pakistan i april 1999, to år etter at mannen hennes ble fengslet og hun selv ble tiltalt for korrupsjon. Hun har hele tiden nektet skyld og sagt at anklagene mot henne er falske.

Maktdeling

Etter valget i 2002 har Bhutto vært i gjentatte samtaler med president Pervez Musharraf om en mulig deling av makten. Musharraf trenger en slik maktfordeling fordi regjeringspartiet PML-Q har dårlig oppslutning blant folk.

I fjor kom de to langt på vei i forhandlingene, men det fikk en brå slutt etter at Bhutto ifølge flere kilder ikke klarte å overbevise Musharraf om at han måtte trekke seg som landets øverste militære leder før han stilte til gjenvalg som president.

Like før valget i begynnelsen av oktober i år lovet Musharraf at han ville gå av som forsvarssjef før han begynte på en ny presidentperiode.

Dette løftet fjernet det største hinderet på veien til samarbeid mellom Musharraf og Bhuttos parti PPP. Og da det ble enighet om å trekke korrupsjonstiltalen mot Bhutto, lå veien fram mot samarbeid mellom de tidligere motstanderne tilsynelatende lys og åpen.

Dødstallene har steget utover kvelden og natten etter terroraksjonen i Pakistan.
AAMIR QURESHI
Bhutto har vært statsminister i Pakistan to ganger.
PETR JOSEK
KORTESJEN: Bildet viser kjøretøyet som fraktet Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto før bombeeksplosjonen i Karachi torsdag.
ZAHID HUSSEIN