— Været er kanskje i beste laget. Vi er vant til atskillig verre vær en dette. Men det hender ikke så sjelden at det utløses ras i finvær. Det er jo da folk flest går på tur, sier distriktsinstruktør Tor Monsen i Norske Redningshunder.

Beredskap i hele landet

Øvelsen var ellers realistisk nok. Like ved skitrekket i Furudalen var det dandert til et skikkelig snøskred ved hjelp av en tråkkemaskin.

To personer ble gravd ned i snøen. Og klokken 1300 gikk alarmen.

Norske Redningshunder har hundeførere og lavinehunder i beredskap over hele landet. På ti minutter skal de kunne være klare til å rykke ut på oppdrag. Vakthavende i Bergen denne helgen var Kåre Songstad. Han ble plukket opp av helikopteret og 20 minutter etter at alarmen gikk, var hundefører, lege og redningsmann på plass.

— Søket skjer i et samarbeid mellom meg og hunden. Den er god på å lete der den til en hver tid befinner seg. Jeg må sørge for å få dekket hele rasområdet, sier Songstad.

Enkel belønning

Området er 200 meter bredt og 100 meter langt.

For hunden er det som en lek. Den unike luktesansen gjør at den fanger opp svært svake luktesignaler som siger opp fra sneen. I løpet av kort tid har den lokalisert den første av to persner som er gravd ned i bakken.

— Den er trent til å lete etter mennesker i snøen. Belønningen når den finner folk er en skive med leverpostei eller en lekeball. Da er den strålende fornøyd.

I løpet av ti minutter har to lavinehunder søkt seg gjennom hele raset og lokalisert to personer.

— Så raskt kan det gå, men dersom flere personer ligger like i nærheten av hverandre, sliter hundene med å skille menneskene fra hverandre, sier Tor Monsen.

Se innslaget på btv mandag

FLINK HUND: Gyri Skogesal og hunden Birk fra Norske Redningshunder graver frem en markør i Furedalen, Kvamskogen.<p/>FOTO: KETIL MOLAND OLSEN, BTV