Durham: En outsider uten sjanser til å bli statsminister stjal showet under den historiske TV-debatten i Storbritannia.

Mens Labour-leder Gordon Brown og de konservatives David Cameron var opptatt med å sparre med hverandre, kunne liberaldemokraten Nick Clegg legge fram sitt hovedbudskap til velgerne: «Det finnes et alternativ. Ikke alle politikere er like.»

Meningsmålinger viste at opp mot halvparten av de spurte mente Clegg gjorde best figur. Deretter kom Cameron og Brown.

Clegg klarte å appellere til sunn fornuft, mens de to andre kranglet med hverandre

Tim Bale, foreleser i politikk

Sunn fornuft

— Clegg klarte å appellere til sunn fornuft, mens de to andre kranglet med hverandre, sier Tim Bale, som foreleser i politikk ved University of Sussex, til NTB.

Han mener liberaldemokraten framsto som mer troverdig i det viktige spørsmålet om landets økonomi enn mange forventet.

Alle de tre partilederne har ligget i intensiv trening før ildprøven torsdag kveld, som var den første av tre TV-debatter.

De siste månedene har flere meningsmålinger antydet at valget 6. mai kan ende med et parlament der verken Labour eller Tory-partiet får flertall. Både Brown og Cameron må forsøke å tiltrekke seg velgere som nå er svært usikre på hva de skal stemme. Særlig gjelder det velgere i valgkretser der det er få stemmer som skal til for å avgjøre hvem som vinner – såkalte marginale seter.

Jo mer de angriper hverandre, jo mer ligner de hverandre

Nick Clegg om rivalene Brown og Cameron

Gylden sjanse

Clegg, som er relativt ukjent for mange britiske velgere, fikk en gylden sjanse til å vise seg frem under TV-debatten. Gjentatte ganger minnet han om at de to motstanderne representerer partier som har styrt landet i flere tiår uten å ha løst problemene som publikum pekte på.

— Jo mer de angriper hverandre, jo mer ligner de hverandre, erklærte han.

Han lot heller ikke anledningen gå fra seg til å minne folk om at liberaldemokratenes parlamentarikere ikke har vært involvert i den store skandalen med misbruk av frynsegoder som har rammet de to andre partiene.

Gordon Brown holdt fast på sitt hovedbudskap i valgkampen: At man ikke kan risikerer å overlate gjenoppbyggingen av økonomien til de konservative:

— Dersom vi tar de riktige beslutningene nå, kan vi sikre jobber, levestandard og gjøre det bedre for alle. Dersom vi tar feil beslutninger, kan vi få en ny resesjon, advarte han.

Cameron mener imidlertid det trengs forandring, etter 13 år med Labour-styre.

— Vi trenger endring, og jeg vil hjelpe til med å ta ledelsen for dem, sa han.

Ingen tabber

Tim Bale mener ingen av partilederne gjorde noen store tabber under debatten.

— Forventningene til Brown var veldig lave, men jeg tror ikke dette har skadet ham ytterligere, mener Bale.

Størst var forventningene til Cameron, som generelt gjør seg godt på TV.

— Han hadde mest å tape, og jeg tror ikke hans tilhengere vil være spesielt fornøyd med innsatsen hans. I de store temaene, som offentlige tjenester og økonomien, led han under angrepene fra de to andre, mener Bale.

Historisk

Torsdagens TV-sending var historisk fordi det var første gang partilederne deltok i en slik direktesendt debatt.

Spørsmålene de skulle svare på, var sendt inn på forhånd slik at politikerne kunne forberede sine svar. De gjaldt blant annet kriminalitet, innvandring, skole og det store spørsmålet om håndteringen av budsjettunderskuddet

Etter korte, forsiktige åpningsinnlegg ble debatten stadig livligere, tross strenge regler som mange fryktet ville gjøre diskusjonen stivbent og steril. Både Brown og Cameron unnet seerne noen humoristiske stikk til motstanderne. De fulgte også rådene fra blant annet amerikanske eksperter på TV-debatter om å hente fram personlige historier fra eget liv eller fra valgkretsene.