Den tidligere utenriksministeren kom med oppfordringen i en uttalelse torsdag morgen.

— Ikke la dere bli provosert til å ødelegge og plyndre eiendelene til vanlige borgere. Noen av oss ble drept og såret, og vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe disse, sa Otunbajeva.

De siste dagenes demonstrasjoner utviklet seg onsdag til voldelige opptøyer der opposisjonelle barket sammen med sikkerhetsstyrker i blodige gateslag.

Senere på kvelden ble det opplyst at president Kurmanbek Bakijev hadde forlatt hovedstaden Bisjkek i et småfly med kurs for den sørlige byen Osj, noe som senere ble bekreftet av flere kilder.

Like etter midnatt kunngjorde Rosa Otunbajeva at opposisjonen har dannet en overgangsregjering som skal sitte i seks måneder og ledes av henne selv.

— Jeg skal lede denne regjeringen, som kommer til å sitte i seks måneder. I denne perioden kommer vi til å arbeide med en ny grunnlov og bane vei for frie og rettferdige valg, sier den tidligere utenriksministeren.

Ingen kontakt med Bakijev

Samtidig ba Otunbajeva president Kurmanbek Bakijev om formelt å gå av. Hun forteller at hun ikke har anelse om hvor Bakijev befinner seg, og at hun ikke har vært i kontakt med ham.

Opposisjonen hevder også at statsminister Danijar Usenov har skrevet sin avskjedserklæring.

— Det foregår store omveltninger rundt oss. Makten er nå i folkets hender, og enkelte steder skjedde det med makt, sier Otunbajeva.

Ny grunnlov

Natt til torsdag kunne man fremdeles høre sporadiske skuddsalver flere steder i Bisjkek, mens forskjellige grupper plyndret butikker og viftet med kirgisiske flagg.

— Situasjonen er svært spent, og ødeleggelsene er store. Vi har mye hardt arbeid foran oss, sier Otunbajeva.

Mange bygninger sto natt til torsdag fortsatt i full fyr, blant dem kontorene til den kirgisiske riksadvokaten. Det kirgisiske nyhetsbyrået Kabar melder at et hus som tilhører Bakijev-familien er plyndret og satt i brann.

Kirgisiske myndigheter stengte grensen til nabolandet Kasakhstan, og flygingene til og fra den amerikanske basen nord for Bisjkek ble stanset.

Mange skutt og drept

Sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker onsdag var harde. Opposisjonen hevder at minst hundre personer er drept, mens helsedepartementet opplyser at 65 mennesker har mistet livet, og at over 400 er såret.

Sikkerhetsstyrkene avfyrte skudd mot demonstrantene, som også var bevæpnet.

En lege ved sykehuset i Bisjkek sier at mange av ofrene i gateslagene er blitt skutt.

— Det er flere titalls døde, alle er blitt skutt, sier legen Akylbek Jeukebajev.

Økende misnøye

Flere kilder opplyser at innenriksminister Moldomus Kongantijev er blant de drepte. Han skal ha blitt angrepet i byen Talas nordvest i landet, men innenriksdepartementet benekter at han er død.

Den økende misnøyen med regimet i Kirgisistan resulterte i demonstrasjoner og uro i slutten av mars. Misnøyen har rot i stadig økende priser og korrupsjon.

En tredel av befolkningen har sunket under fattigdomsgrensen, og mange av innbyggerne er også blitt rammet av at kirgisiske gjestearbeidere i Russland sender mindre penger hjem som følge av finanskrisen.

Demonstranter søker dekning for sikkerhetsstyrkenes kuler under opptøyene i Bisjkek i Kirgisistan onsdag. Opptøyene førte til at president Kurmanbek Bakijev forlot hovedstaden, og en opposisjonelle har nå overtatt makten. Foto: REUTERS / SCANPIX
Kirgisistans president Kurmanbek Bakijev applauderer under åpningen av nasjonalforsamlingen i Bisjkek 23. mars. Onsdag måtte han flykte fra hovedstaden i den tidligere sovjetrepublikken i Sentral-Asia, fem år etter at han selv kom til makten på demonstrantenes rygg. Foto: REUTERS/SCANPIX