• Jeg er tilbake, roper Jörg Haider bare 48 timer etter at han offisielt trakk seg fra østerriksk politikk. Men velgerne stiller seg nesten fullstendig likegyldige til den høyreradikale politikeren.

Ifølge østerrikske meningsmålere stiller hele 78 prosent av folket seg likegyldige til at Jörg Haider fredag varslet at han trekker seg fra all politikk på riksplan, for søndag å gjøre helomvending og si at han ville være med likevel. Bare 12 prosent ønsker grunnleggeren av Frihetspartiet FPÖ velkommen tilbake.

Målingen tyder på at hele eventyret Haider — marerittet, som enkelte vil kalle det - uansett er over. Bare 44 prosent tror FPÖ-grunnleggeren fortsatt er av sentral betydning for partiet han selv bygd opp fra en sped begynnelse på 1980-tallet. Haider gjorde FPÖ til et masseparti ved å spille på fremmedfrykt og fiendtlige holdninger mot innvandrere.

Saddam

Den tidligere så forgudede lederen vakte harme blant FPÖs medlemmer og sympatisører, da han i forrige uke reiste til Bagdad og håndhilste på Iraks diktator Saddam Hussein. Fredag sa Haider at han «tok konsekvensen og gikk av», etter flere observatørers mening i forvissning om at FPÖ-ere flest ville trygle ham om å bli.

I stedet vender fotfolket øynene mot finansminister Karl-Heinz Grasser, som bare er 33 år gammel, og som mange håper har en strålende fremtid foran seg. Andre setter sin lit til den myndige partisjefen Susanne Riess-Passer, som er visestatsminister i koalisjonen der FPÖ deler regjeringsmakt med det konservative folkepartiet ÖVP.

Valgeksperten Wolfgang Bachmayer tviler likevel på om FPÖ kan overleve som en hovedkraft i østerriksk politikk.

— Alle analyser viser at pilen peker nedover for Frihetspartiet, med eller uten Haider som gallionsfigur, sier Bachmayer.

Taper

Bachmayer peker på at siden partiet kom i regjeringsposisjon i februar 2000 har partiet tapt hvert eneste delstatsvalg som har vært holdt i Østerrike.

— Haider vil ikke kunne stanse denne utviklingen, spår Wolfgang Bachmayer, som minner om at FPÖ-lederen også har mistet støtten fra Østerrikes største avis, Kronen-Zeitung.

Kronen-Zeitung har rundt tre millioner lesere og en enorm påvirkningskraft. Avisens sjefredaktør Hans Dichand har vært regnet som Haiders politiske stefar. Men i forrige uke anklaget Dichand Haider for «utilgivelige feil», og trakk tilbake sin og avisens støtte.

Politiske analytikere tror dette er et langt mer alvorlig slag mot Haider og hans parti enn de internasjonale protestene da FPÖ kom i regjeringsposisjon i Wien. Men fortsatt viser meningsmålingene at 23 prosent av de spurte støtter Frihetspartiet, mot 26 prosent i januar.

(NTB)

GAME OVER: Bare 44 prosent av østerrikerne tror FPÖ-grunnlegger Jörg Haider fortsatt er av sentral betydning for partiet. Haider gjorde FPÖ til et masseparti ved å spille på fremmedfrykt og fiendtlige holdninger mot innvandrere.
FOTO: REUTERS