Berlin: Påtalemyndigheten i München og Wien mistenker tidligere eiere av Jörg Haiders bankforbindelse Hypo Alpe Adria for svindel og underslag i milliardklassen.

Men politiske forbrytelser blir sjelden oppklart i Østerrike. — Landet er en «korrupsjonsoase», sier sveitseren Marc Pierth, leder for OECDs korrupsjonskontor for.

Politisk panikk

Det er brutt ut panikk i det politiske systemet i landet etter at det er ble sannsynliggjort, men ikke bevist, at Jörg Haider, den avdøde statsministeren i den sørlige østerrikske delstaten Kärnten, stakk til side 45 millioner euro i skatteparadiset Liechtenstein.

Det har nemlig vist seg at det neppe noen gang vil være mulig å bevise at Jörg Haider, en gang en flittig og skattet gjest i arabiske diktaturer som Libya og Saddam Husseins Irak, har mottatt millioner dollar av de to diktatorene som motytelse for å tale deres sak internasjonalt. Der foreligger troverdige vitneutsagn om at det skal ha skjedd. Men bevises kan det neppe.

Artikkelen fortsetter under bildet

HAIDER kan ikke lenger forsvare seg.

Krasjet i fylla

Haider selv kan ikke avhøres. Han ble drept i en trafikkulykke i oktober 2008, da han i beruset tilstand kjørte inn i en mur i mer enn 200 km i timen – på et sted der fartsgrensen var 50 km/t. Haiders nærmeste benekter alt og kaller alle anklager for «løgn» og «bakvaskelse».

Østerrike har ingen tilgang til bankkonti i Liechtenstein, hvis eksistensberettigelse er avhengig av dets bankhemmelighet. Det lille fyrstedømmet, som ligger inneklemt mellom Sveits og Østerrike, bedyrer at verken Haider eller hans omgivelser har bankkonti der.

Dagbok med «drømmer»

En av dem som hjalp Haider med hans pengesaker, tidligere generalsekretær i Haiders parti, Walter Meischberger, har skrevet i sin dagbok at Haider har 45 millioner euro stående på åtte konti i Liechtenstein. Dagboken er beslaglagt av politiet. Men nå sier en forbløffet Meischberger at «realitet og fiksjon, ønske og virkelighet» er blandet sammen i dagboken. Han hadde nemlig planer om å skrive en politisk roman, har han forklaret under en vitneavhør.

Politikerne blander seg

Det er en kjent sak at det politiske systemet i Østerrike har vanskelig for å holde fingrene fra rettssystemet. Store saker, som omfatter bedragerier og underslag i milliardklassen, som Jörg Haider har hatt sin andel i, er strandet etter årelange forsøk på å oppklare dem. Regjeringspolitikere betenker seg ikke på å ta en telefon for å stoppe ubekvem etterforskning.

Kommentator Michael Fleischhacker i avisen Die Presse skriver i en kommentar at den klassiske delingen av makten i den lovgivende, den utøvende og den dømmende makt ikke fungerer på samme måte i Østerrike som i solide demokratiske land.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN