Ramos-Horta sa til den australske TV-kanalen ABC torsdag at anklagene er svært alvorlige, og at de bør bli gjenstand for en uavhengig etterforskning, gjerne med hjelp fra FN.

I forrige uke fortalte en væpnet gruppe bestående av 30 menn at de var blitt rekruttert av innenriksminister Rogerio Lobato på vegne av Alkatari for å rydde hans politiske rivaler av veien.

De sa til TV-selskapet at de ikke hadde drept noen, men at de var blitt bedt om å fjerne Alkataris fiender i forkant av valget som etter planen skal holdes neste år.

ABC sa at mennene var i besittelse av 18 automatgevær, 6.000 runder ammunisjon, to kjøretøy og uniformer de sa de hadde fått av Lobato før han ble presset til å gå av i forrige måned som følge av den voldelige konflikten i landet.

Blant målene for mennene var 600 soldater fra den vestlige delen av landet som ble kastet ut av hæren av Alkatari etter at de gikk til streik i protest mot angivelig diskriminering.

Senere sluttet politifolk fra den vestlige delen av landet til dem, og protestene utviklet seg til voldsomme opptøyer etter at Alkatari-vennlige styrker angivelig åpnet ild mot demonstranter.

Ramos-Horta, som fikk Nobelprisen for innsatsen for uavhengighet for landet og nyter stor respekt, understreket at Alkatari må betraktes som uskyldig inntil det motsatte måtte bli bevist.

— Jeg finner det vanskelig å tro at vår statsminister ville væpne sivile, og spesielt at han ville gi ordre om å drepe andre, uansett hvem de måtte være, sa Ramos-Horta til ABC torsdag.