I en tale til nasjonen torsdag sa Gusmao at avskjedssøknaden kan bli levert inn allerede fredag.

– Fretilin (regjeringspartiet red.anm.) må velge: Be Alkatiri om å ta ansvar for den store krisen, for svekkelsen av staten, loven og demokratiet. Hvis ikke, vil jeg i morgen sende et brev til nasjonalforsamlingen for å informere dem om at jeg går av som republikkens president fordi jeg skammer meg over alle de negative tingene som er skjedd, sa Gusmao i en TV-overført tale som varte i nesten to timer.

Steile fronter

Men Alkatiri har ingen planer om å gi seg: – Nei, overhodet ikke, sier han til det portugisiske nyhetsbyrået Lusa.

Den omstridte statsministeren har fått skylda for de siste ukenes omfattende uro på Øst-Timor, og etter at Gusmao krevde hans avgang var det ventet at han ville gå av torsdag eller fredag

Flere ledende medlemmer av regjeringspartiet Fretilin har også bedt Alkatiri om å si fra seg vervet som regjeringssjef. De vil at president Xanana Gusmao selv skal lede en overgangsregjering fram til nyvalget neste år. Nå er det uklart hva som skjer.

Ga soldater sparken

De voldelige opptøyene på Øst-Timor startet i mai, etter at Alkatiri hadde gitt 600 av landets 1.400 soldater sparken. De ble beskyldt for mytteri etter at de hadde protestert mot det de oppfattet som diskriminering.

Minst 20 mennesker er blitt drept i de voldelige opptøyene som fulgte, og en internasjonal styrke på 2.500 soldater er satt inn for å opprettholde ro og orden i den tidligere portugisiske kolonien.

Øst-Timor ble en selvstendig stat i 2002, etter å ha vært okkupert av Indonesia i over 20 år.