Gusmao sier at hans utvidede fullmakter over hæren vil gjelde i 30 dager, og at perioden kan komme til å bli forlenget. Ifølge Gusmao er avgjørelsen tatt i nært samarbeid med statsminister Mari Alkatiri. De to er politiske rivaler, men Gusmao er som president øverstkommanderende for de væpnede styrker.

Presidenten har også gitt forsvars— og innenriksministeren sparken etter den voldelige uroen i Dili.

– Presidenten har tatt over eneansvaret for disse ministerpostene, sa Gusmaos talsmann Agio Pereira tirsdag på spørsmål om forsvarsminister Roque Rodriguez og innenriksminister Rogerio Lobato har fått sparken.

Soldater fra Australia, New Zealand og Malaysia og politistyrker fra Portugal er kommet eller er på vei til øya for å avvæpne ungdomsgjengene som herjer hovedstaden. Voldshandlingene har kostet minst 20 mennesker livet.

Herjinger fortsatte

Ungdomsgjenger i Øst-Timor satte tirsdag fyr på bygninger bare 100 meter fra presidentpalasset i Dili mens regjeringen holdt nye krisemøter. Det kunne også høres skudd flere steder i byen.

Gjengene er løst knyttet til ulike etniske grupper fra øst og vest i det lille landet. Kledd i finlandshetter og med tradisjonelle sverd og metallrør har de skapt kaos i hovedstaden de siste dagene. Både boliger, forretninger og biler er satt i brann, og plyndringen er omfattende. Uroen oppsto etter at 600 soldater, nesten halvparten av den totale styrken, ble sparket fra hæren etter at de hadde klaget på at folk fra den østlige delen av landet ble diskriminert.

– Ingen krise

– Øst-Timor trues ikke av noen humanitær krise, sier øverstkommanderende for de australske styrkene i landet, brigadier Michael Slater.

– Det er store grupper av internt fordrevne, men ingen humanitær krise. Situasjonen er ikke så ille, fremholder han

Bander har de siste dagene også plyndret nødhjelp og hindret distribusjon av mat til titusenvis av flyktninger.

1.300 australske soldater er på plass og beslagla bare i løpet av de første to døgnene over 450 skytevåpen fra opprørerne, forteller Slater.

– Vi har tatt våpnene fra dem. De har også mistet handlefrihet fordi vi har stasjonert soldater som gir befolkningen sikkerhet, sier den australske offiseren.

– Raskere enn ventet

– Alt er ikke som det skal, men vi nærmer oss, og det går trolig raskere enn det var grunn til å forvente, sier han.

FNs representant på øya sa nylig at det muligens trengtes flere FN-soldater for å opprette ro og orden.

Samtidig med at de australske styrkene er på plass i Dilis gater, øker det politiske presset mot Øst-Timors statsminister Mari Alkatiri.

Det var Alkatiri som besluttet å sparke de 600 soldatene. Konflikten framstår som en etnisk konflikt mellom øst og vest i den unge staten, men statsministeren fremholder at den er politisk motivert.