Ved midnatt natt til søndag lokal tid overlot FNs generalsekretær Kofi Annan makten til den karismatiske og populære geriljalederen Xanana Gusmão, som ble tatt i ed som president.

FN-flagget ble deretter firet og Øst-Timors gule, svarte og rød-stripete flagg ble heist. Øst-Timor er dermed verdens 192. nasjon.

— Dette øyeblikket tilhører hele Øst-Timors befolkning, som til de grader har fortjent sin frihet, sa Kofi Annan.

— Det at dere nå blir en selvstendig stat betyr ikke at FN forlater Øst-Timor. Vi skal sammen jobbe for å sikre framgang og stabilitet de første årene de neste årene, sa Annan under selvstendighetsseremonien.

Titusenvis av glade innbyggere på Øst-Timor samlet seg i hovedstaden Dili for å delta i uavhengighetsfesten som startet ved midnatt. Det ble anslått at så mange som 100.000 personer, om lag en sjudel av landets befolkning, ville delta i feiringen.

Ledere og representanter for 80 land var også på plass i Dili, blant dem USAs tidligere president Bill Clinton og Norges utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Indonesiske krigsskip

Et lite skår i gleden er Øst-Timors anstrengte forhold til den tidligere okkupantmakten Indonesia.

Før helgen sendte Indonesia krigsskip til Øst-Timor foran president Megawati Sukarnoputris korte besøk i forbindelse med selvstendighetsfeiringen natt til mandag. Indonesiske myndigheter sier FN ble informert om operasjonen.

Et av marinefartøyene la til kai i Øst-Timors hovedstad Dili fredag, noe som satte en støkk i lokalbefolkningen som ennå har den indonesiske hærens overgrep friskt i minne.

— Vi aksepterte ikke at Indonesia skulle sende seks krigsskip. Vi diskuterte saken, og sa at vi bare ville tillate ett fartøy med medisinsk utrustning å gå til havn, sier Øst-Timors utenriksminister Jose Ramos-Horta.

Indonesias utenriksminister Hassan Wirayuda opplyste lørdag at det er sendt soldater til grensen mot Øst-Timor, for å hindre at militsgrupper krysser grensen fra det indonesiske Vest-Timor.

Mange tusen flyktninger befinner seg i Vest-Timor, mange av dem tidligere medlemmer av proindonesiske militsgrupper.

(NTB)