Rahimullah Yusufzai, redaktør i The News Peshawar, har møtt bin Laden flere ganger. Yusufzai er overbevist om at bin Laden er i live.

— Jeg tror bin Laden er i live, og det er helt utrolig med tanke på hvor mange som forsøker å ta ham. Jeg tror ikke man ville klart å holde det hemmelig om han var drept eller tatt til fange, sier redaktøren, som sier bin Laden kan være i Afghanistan eller i Pakistan, men også andre steder.

«Død eller levende»

Etter at Taliban-regimet lå i grus lovet president George W. Bush for fem år siden å fange bin Laden «død eller levende». Men trass i at politi- og etterretningstjenester verden over leter etter saudiarabiskfødte bin Laden, og USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar for opplysninger som fører til at han blir tatt, er verdens mest ettersøkte mann trolig fortsatt på frifot.

Kun svært få mennesker vet hvor bin Laden kommer til å feire sitt runde år til helgen. Det spekuleres om huler i Tora Bora-fjellene i Afghanistan, de uveisomme områdene på pakistansk side av grensen, samt Jemen og Mekka i Saudi-Arabia.

Svak etterretning

Yusufzai tror det er flere forklaringer på hvordan terrorlederen har klart å unngå å bli tatt.

— Han er svært, svært forsiktig, men har også vært veldig heldig. Han forflytter seg sjelden, kun med noen få betrodde medarbeidere, og han gjemmer seg i områder der han har lokal støtte. I tillegg er USAs, Pakistans og Afghanistans etterretning vært svak, sier Yusufzai til NTB på telefon fra Pakistan.

Bin Laden leder ikke lenger al-Qaida. Han er heller ikke i forbindelse med sine tilhengere eller deltar i planleggingen av nye terrorangrep. Men han er den symbolske lederen og terrornettverkets ansikt, sier Yusufzai, som møtte bin Laden siste gang lille julaften 1998.

JUBILANT: Osama bin Laden, verdens mest ettersøkte terrorist, fyller år lørdag.
STR/PAKISTAN