Rita er foreløpig klassifisert som tropisk storm, men meteorologene i Miami regner med at den har bygd seg opp til orkan styrke innen tirsdag, når den trolig går inn i Mexicogolfen

Guvernør Jeb Bush har erklært unntakstilstand i Florida og sendt ut evakueringsordre for alle turister som befinner seg i de sørligste områdene. Dermed får delstatens myndigheter visse fullmakter og kan blant annet utkalle Nasjonalgarden.

Mandag morgen befant Rita seg om lag 470 kilometer sørøst for Nassau på Bahamas og beveget seg med en hastighet av 16 kilometer i timen. Vindstyrken var opp i 85 kilometer i timen, og vil trolig øke til rundt 120 kilometer tirsdag morgen.

Orkaner i kø

Men Rita er ikke ensom ute i Atlanterhavet, men har følge med den tropiske stormen Philippe, som mandag kom opp i en vindstyrke på 120 kilometer i timen og dermed er klassifisert som orkan. Men Philippe ser foreløpig ikke ut til å true noe landområde.

Rita er den 17 tropiske stormen som har rast rundt i Atlanteren denne orkansesongen, som ble innledet 1. juni og ventes å vedvare til slutten av november. Men siste del av september og et stykke ut i oktober regnes som høysesong.

Værvarslingen i Miami mener Rita i første rekke truer Florida Keys, den langstrakte øyrekken på 177 kilometer som strekker seg ut i Floridastredet. Dette populære turistområdet blir nå evakuert.

Går mot rekord

I tillegg til Florida Keys er også Bahamas og deler av Cuba truet av Rita, som så langt ikke ser ut til å komme opp i samme ødeleggende styrke som forgjengeren Katrina.

Denne orkansesongen vil gå over i historien som en av de mest omfattende og med svært dramatisk og tragisk forløp. Sesongen er langt fra over og allerede nå er det registrert 17 tropiske stormer, med Katarina som den dødeligste.

Rekorden så langt er fra 1933 da det ble registrert 21 tropiske uvær, fulgt av 19 i 1887 og 1995, og 18 i 1969. Arbeidet med å holde styr på strømmen av orkaner begynte i 1851.