• Oppdatering kl 15.28: Orkanen Irene er nedgradert til tropisk storm. Med kurs for New York har orkanen Irene avtatt i styrke. Irene har nå status som tropisk storm, opplyser USAs nasjonale orkansenter (NHC). Etter å ha feid over USAs østkyst med orkan styrke, hadde Irenes vindstyrke søndag morgen lokal tid minket til 104 kilometer i timen.
  • Oppdatering kl. 14.54: Hudson River gikk søndag over sine bredder og skapte oversvømmelse på Manhattan i New York, melder CNNs utsendte journalister på stedet. Vannet trengte seg inn over millionbyen og nådde helt til en boligblokk på Manhattan. Også East River i New York gikk over sine bredder da orkanen Irene var i ferd med å nå metropolen. Flere hundre tusen mennesker er evakuert fra New York i forbindelse med uværet.

Orkanen Irene er i ferd med å avta noe i styrke. Da den traff New Jersey søndag var vindstyrken sunket til 120 kilometer i timen, noe som bare så vidt tilfredsstiller kategorien orkan.

Men orkanen vil fortsatt kunne føre til store ødeleggelser, advarer USAs nasjonale orkansenter i Miami. Den er uvanlig utstrakt, med en diameter på nesten 1.000 kilometer, og blir kraftigere jo nærmere orkanens sentrum du kommer. Dette sentrumet nærmer seg nå New York.

Store ødeleggelser

Nesten tre millioner boliger langs den amerikanske kysten er uten strøm etter orkanens herjinger. Minst ti mennesker har hittil mistet livet siden orkanen feide inn i USA i North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på 140 kilometer i timen i kastene.

Orkanen ser imidlertid ut til å ha passert byen Oceans City i Maryland uten å ha forårsaket alvorlig skade, rapporterer CNNs journalist Jeanne Meserve. Vannet står i gatene, men det er ikke store flomskader, rapporterer hun.

Orkanens vinder var så sterke på et tidspunkt at byens myndigheter besluttet å ikke lenger sende ut ambulanser til nødoppringninger.

Frykt i New York

Det de fleste frykter mest er hva som vil skje når orkanen skyller inn over millionbyen New York for fullt om få timer.

Ytterkantene av orkanen er allerede nådd fram til byen, med kraftig regnvær, økende vind og frykt for oversvømmelser. Byens borgermester har innstendig bedt alle om å holde seg inne for sitt eget beste. Flyplasser, bruer, t-bane og ferjer holdes stengt.

Den største faren med orkanen i New York er stormflo som skyves fra havet inn mot byen, som nå uheldigvis kommer når månen gjør at floen er på sitt høyeste i utgangspunktet.

— Glad familien er i Bergen

Andrew Litton har vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Bergen Filharmoniske Orkester siden 2003.

Denne uken har han besøk av konen, Jane, og parets to barn, Michael (12) og Rachel (15) fra New York.

— Jeg er veldig glad for å ha dem her i trygge Bergen, sier dirigenten til bt.no.

— Min far befinner seg akkurat nå i sentrum av New York, forteller Litton. - Jeg har snakket med han på telefonen i hele natt, og han tar det hele med ro, fortsetter Litton.

Han har mat og vann for to dager i leiligheten sin, så jeg tror nok han klarer seg fint, sier han.

Frivillig brannmann

— Vi har et hus i New York med mye trær rundt, og jeg er usikker på hvordan huset vil takle den kraftige vinden, sier han. Han forteller også om datterens kjæreste, som for øyeblikket er frivillig brannmann hjemme i New York.

— Vi skal ringe ham litt senere, forteller Litton. Store deler av hjemstedet vårt er for øyeblikket uten strøm, opplyser han.

Forbereder seg

Kystnære områder som nedre Manhattan og langs Brooklyn, Queens og Long Island, kan bli stående under opp til fem meter sjøvann.

Myndighetene er spesielt redd for at undergrunnens tunneler dermed blir oversvømmet. Skyskraperne er derimot bygd for å stå imot kraftig vind, men folk kan bli skadd av gjenstander som flyr vegg imellom i gatene, og heisene er stengt i tilfelle folk skulle bli innesperret om strømmen gikk.

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 8.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore. Spesielt Kennedy-flyplassen er utsatt og kan bli satt under flere meter vann. Jernbanen Amtrak har innstilt alle tog langs østkysten sør for New York.

PS: New York Times har et interaktivt kart der du kan følge orkanen.

LITTON: Den kjente dirigenten fra New York er i Bergen med kone og barn. - Jeg er veldig glad for å ha dem her i trygge Bergen, sier han. Litton er imidlertid bekymret for faren sin og familiens hus hjemme i New York.
VEGAR VALDE