_**Les også:

Over 500 drept av orkan**_

Det livsfarlige uværet av kategori 4 følger en usikker kurs etter å ha passert de lavtliggende Turks— og Caicosøyene.

Minst 20 mennesker, blant dem 13 barn, har omkommet under orkanen Ikes herjinger i Haiti, opplyser tjenestemenn i landets hovedstad Port-au-Prince. De mistet livet da landsbyen Cabaret nord i landet ble satt under vann.

Det samlede tallet på dødsofre for Ike i Karibia har dermed kommet opp i over 500, viste tall fra FN søndag. Det falt da fortsatt styrtregn over mange av de hardest rammede områdene, der ødelagt infrastruktur gjorde det vanskelig å få fram hjelp.

Brokollaps

En bro styrtet sammen på veien fra Haitis hovedstad Port-au-Prince til byen Gonaives, som ligger nord i Haiti og er svært hardt rammet. En bilkolonne med forsyninger til ofre for uværet måtte gjøre vendereis på grunn av denne brukollapsen.

Værvarslere spådde søndag at Ike kunne styrke seg ytterligere før den rammet Cuba sent samme kveld. Sukkerrørsavlingene som er livsviktige for Cubas økonomi står i fare, og mange forfalne bygninger i hovedstaden Havana kan være truet.

– Ike er nå en ekstremt farlig kategori 4-orkan på Saffir-Simpson-skalaen, opplyste det amerikanske senteret lørdag. Denne skalaen går fra 1 til 5, og meteorologene advarte om at orkanen kunne komme til å styrke seg ytterligere. Katrina, som skapte så store ødeleggelser i USA for tre år siden, var en kategori 3-orkan da hun traff USA-kysten.

Rammet

De fleste av bygningene på Turks- og Caicosøyene ble rammet da Ike raste forbi, opplyste øygruppens statsminister Michael Misick.

– Folk har gjemt seg i kott og under trapper, fortalte han til nyhetsbyrået AP søndag.

Vindhastigheten ble målt til 60 meter i sekundet.

– Dette er et svært farlig uvær, styrken vil trolig gå litt opp og ned, men vi venter at Ike vil forbli er større orkan de neste par dagene, sa Colin McAdie ved USAs nasjonale orkansenter i Miami i delstaten Florida.

Orkanen kunne komme til å ramme Cuba søndag kveld eller mandag. I de østlige delene av Cuba forberedte folk seg på nye ødeleggelser, ikke minst på avlingene, etter at orkanen Gustav herjet vestsiden av øya i forrige uke.

Evakuert

Turister og arbeidere er evakuert fra nordøstkysten, mens innbyggerne i hovedstaden Havana hamstrer drivstoff og forsyninger. Cubanerne frykter store skader på turisthotellene i Varadero på nordkysten, på nedslitte gamle hus i Havana og på markene med sukkerrør.

Ike kan komme til å følge i orkanen Gustavs spor gjennom Mexicobukta og dermed etter hvert komme til å treffe den amerikanske kysten i eller ved New Orleans. New Orleans ble for tre år siden rasert av Katrina.

Ike kan også komme til å ramme boreplattformer og andre rigger i Mexicobukta, som produserer en firedel av oljen som forbrukes i USA. Oljeselskapet Shell sluttet i helgen å transportere folk som har vært i land tilbake til riggene ute i Golfen.

«Evakuering av ikke fastboende er i gang» står det på dette veiskiltet over Highway 1 på øya Key Largo i the Florida Keys i USA.
SCANPIX
En mann setter opp skodder over vinduene på et hus på øya Islamorada i øygruppen The Keys sør for fastlandet i USAs sørøstligste delstat Florida.
SCANPIX