Ike hadde status som en orkan av kategori 2 på Saffir-Simpson-skalaen da den traff øya og byen Galveston med vindstyrke på om lag 49 sekundmeter like etter klokka 9 lørdag norsk tid, melder National Hurricane Center.

Vannet steg med hele 6 meter da orkanen blåste innover mot kysten, og voldsomme bølger hamret mot det 5 meter høye diket som beskytter kystbyen Galveston mot vannmassene. Diket ble bygget etter at minst 8.000 mennesker mistet livet da en orkan traff byen i 1900.

Om lag 80 kilometer lenger inne på fastlandet i Texas hylte den kraftige vinden mellom skyskraperne i USAs fjerde største by Houston. Meteorologene mener uværet kan ende med å påføre bygningene betydelig skade.

Langs kysten er 17 oljeraffinerier stengt som følge av uværet. Orkanen har også ført til at mer enn 2,9 millioner mennesker har mistet strømmen.

Evakuering

Amerikanske myndigheter frykter at opptil 100.000 boliger kan bli lagt under vann av Ike. Flesteparten av de 60.000 innbyggerne i Galveston hadde rømt fra sine hjem før uværet traff byen, og det er foreløpig ikke meldt om personskader.

– Vi vet ikke hva vi kommer til å finne i morgen. Jeg håper vi vil finne dem som ble værende her, i god behold, sier ordfører Lyda Ann Thomas i Galveston til avisa Houston Chronicle.

På tross av myndighetenes tallrike advarsler har om lag 90.000 personer valgt å bli værende i boligene sine i kystnære områder i Texas.

– Gud hjelpe dem som tror de er tøffere og sterkere enn naturen, sa Texas-guvernør Rick Parry til fjernsynskanalen Fox News med henvisning til dem som nekter å evakuere.

Oversvømmelser

Hjelpemannskapene i Texas fikk av sikkerhetsgrunner ordre om å avslutte evakueringsarbeidet da uværet rammet området. Noen av dem som hadde tenkt å bli værende, kom seg likevel unna i siste liten.

– Da jeg våknet, fløt senga mi rundt i huset. Jeg tok med meg det jeg kunne, og kom meg ut, sier David Daubuisson fra Bayou Vista.

Nærmere 300 mennesker som vasset i flomvannet med klær og andre eiendeler i armene, ble reddet ut av Galveston da orkanen begynte å bevege seg inn mot byen. Gatene i sentrum ble raskt lagt under vann.

I Houston bestemte de lokale myndighetene seg for ikke å evakuere av frykt for kaotiske tilstander.

Obama tilbyr hjelp

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama skulle egentlig vært gjest i underholdningsprogrammet «Saturday Night Live» fredag, men han avlyste opptredenen for å følge med på Ikes ferd mot Texas-kysten.

– Obama har tilbudt seg å gjøre hva han kan for å hjelpe. Han har også tilbudt å bruke nettsiden sin til å samle inn penger til hjelpearbeidet, sier talskvinne for Obamas valgkamp, Linda Douglass.

Barack Obama har over to millioner registrerte bidragsytere på internettsiden sin, og han ba disse støtte hjelpearbeidet i forbindelse med orkanen Gustav for snart to uker siden.

VÅTT: James Welch i Galveston, Texas har ennå ikke evakuert.
JESSICA RINALDI
HOLDER FLAGGET HØYT: Orkanen Ike nærmer seg Texas, men fremdeles er det 100.000 som har valgt å ikke evakuere.
JESSICA RINALDI
TOMT: Houston i Texas er nærmest folketom etter orkanvarselet. Myndighetene har bestemt seg for ikke å evakuere byen av frykt for kaos.
CARLOS BARRIA
UTFORDRER: - Gud hjelpe dem som tror de er tøffere og sterkere enn naturen, sa Texas-guvernør Rick Parry om dem som nektet å evakuere.
CARLOS BARRIA
I DET FJERENE: Ike ruller inn over det amerikanske fastlandet.
CARLOS BARRIA
VIL HJELPE: Barack Obama har stilt nettsidene sine til disposisjon, og avlyst oppmøtet på Saturday Night Live.
Reuters