Dean passerte inn over Yucatán-kysten ved havnebyen Majahual rundt 55 kilometer nord for grensen mot småstaten Belize sent tirsdag morgen norsk tid. Den holdt kurs vestover mot den sørlige delen av Mexicogolfen, der det ligger mange oljeinstallasjoner.

Tusenvis av turister flyktet fra de populære områdene på Yucatán-kysten som kalles «Maya-rivieraen». Det statlige mexicanske oljeselskapet Pemex var i gang med å evakuere rundt 15.000 oljearbeidere fra sine rigger i Mexicogolfen.

Vind og regn

Nord i Belize var det tirsdag formiddag sterk vind og mye regn, trær var blåst over ende og hus fikk takene revet av, fortalte norske Kjell Einar Vestby til NTB. – Jeg har snakket med våre folk nord i landet, og de turte ikke gå ut, sier Vestby som arbeider for Røde Kors.

– Her i hovedstaden Belize by, som ligger 100 kilometer lenger sør, holder vi oss også inne, fortalte han. Røde Kors arbeider langsiktig med å styrke beredskapen for naturkatastrofer i Belize, opplyste Vestby til NTB tirsdag.

Minst 12 mennesker har mistet livet siden Dean søndag passerte sør for Haiti og Den dominikanske republikk. Siden da har orkanen beveget seg vestover og også passert sør for Jamaica før den altså tirsdag kom inn over det sørøstlige Mexico.

Evakuering i Texas

Sør i USA har folk begynt å forberede seg på mulig uvær. I de sørligste områdene i delstaten Texas får befolkningen utdelt sandsekker, og i feriebyen South Padre Island er befolkningen oppfordret til å la seg evakuere.

– Oppgaven vår er svært enkel: Vi må få folk ut av dødsområdet, ut av faresonen her langs kysten av Texas, sa Johnny Cavazos som er sjef for de regionale redningstjenestene til nyhetsbyrået AP tirsdag.

Meteorologer betegnet tirsdag Dean som orkan i kategori 5 på Saffir-Simpson-skalaen. Dette er skalaens øverste trinn, og betegner orkaner som kan medføre svært store skader på bygninger og landskap.