NTB-Reuters

Den Israel-fiendtlige resolusjonen ble vedtatt av NGO-Forum, en konferanse som har samlet internasjonale grasrotorganisasjoner parallelt med at 153 land møtes på den offisielle FN-konferansen mot rasisme.

De jødiske delegatene marsjerte ut av NGO-Forum da organisasjonen vedtok resolusjonen som anklager Israel for systematisk å stå bak rasistisk kriminalitet, inkludert krigsforbrytelser, folkemord og etnisk rensing.

Fordømmelsen av Israel har gjort at den offisielle FN-konferansen er kommet i skyggen av det som skjer i NGO-Forum, der de mange private organisasjonene hamrer ut sine resolusjoner.

Kuppet møte

Den israelske regjeringen sa at arabiske og muslimske land har kuppet FN-konferansen i Sør-Afrika. — Vi er sjokkert over at palestinere, arabiske land og visse muslimske land har kidnappet Durban-konferansen, sa statsminister Ariel Sharons pressetalsmann Avi Pazner. - Denne konferansen hadde som mål å bekjempe rasisme. I stedet forsøker den nå å gi Israel et rasiststempel, noe som ikke har noe å gjøre med konflikten med palestinerne, sa han. Pazner fordømte også forsøkene på å omskrive historien ved å tone ned nazistenes jødeforfølgelser.

Ikke riktig

Den offisielle israelske delegasjonen ved FN-konferansen i Durban sa at resolusjonen er en oppmuntring til jødehat. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch tok også avstand fra resolusjonen på grunn av den kraftige språkbruken. - Israel har begått alvorlige forbrytelser mot det palestinske folk, men det er kort og godt ikke riktig å bruke begrepet folkemord eller å sammenligne sionisme med rasisme, sa organisasjonens leder Reed Brody.

I 1975 vedtok FNs hovedforsamlingen en resolusjon som sidestiller sionismen, jødenes koloniseringsideologi, med rasisme. Vedtaket ble fjernet etter at fredsprosessen i Midtøsten kom i gang i 1991.