Titlene er uvant språkbruk for norske avislesere, men de illustrerer sinnet og spenningsnivået mellom Serbia og Kosovo akkurat nå:

På dagen for uavhengighetserklæringen søndag brukte den kosovarske avisen Express hele fronten til et stort «Fuck yu», myntet på Kosovos mest innflytelsesrike makthavere siden 1913: Peter I, Tito og Slobodan Milosevic.

I dag svarer avisen Press i Beograd. Hos dem retter utskjellingen seg mot USAs president George W. Bush, Kosovos statsminister Hashim Thaci og EUs høykommissær for utenrikssaker, Javier Solana.

Straffesak

Sinnet er ektefølt i Serbia. Dagen etter uavhengighetserklæringen reiser serbiske myndigheter straffesak mot Kosovos president Fatmir Sejdiu, statsminister Hashim Thaci og lederen i nasjonalforsamlingen Jakup Krasniqi.

De tre anklages for å ha begått en alvorlig kriminell handling mot Serbias grunnlov og landets sikkerhet ved å erklære en falsk stat på serbisk territorium, ifølge en uttalelse fra det serbiske innenriksdepartementet mandag.

Serbia sier også at landet vil forsøke å forhindre at Kosovo får diplomatisk anerkjennelse og medlemskap i internasjonale organisasjoner.

Ikke overrasket

Professor Sabrina Ramet, professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, er ikke forbauset over de sterke serbiske reaksjonene.

– Man må huske at serberne verken i lærebøker eller mediene lærer at den serbiske hæren annekterte regionen i 1912-1913, mot ønskene til flertallsbefolkningen. Argumentet var at det hadde vært serbisk et halvt årtusen tidligere. De lærer heller ikke at denne anneksjonen skjedde med makt, sier hun til NTB.

– Serberne har også lenge referert til Kosova som «Serbias Jerusalem», og dermed gjort dette landområdet hellig og angivelig evig serbisk. Sett sammen med den serbiske grunnloven som omtaler Kosova som en integrert del av Serbia, er reaksjonene ikke overraskende.

Professor Ramet bruker den albanske navneformen Kosova på området som oftest blir omtalt som Kosovo.

EYSTEIN RØSSUM (MMS)