– Det er veldig trist at Opus Dei og den katolske kirke blir fremstilt så urettferdig i romanen, sier organisasjonens talsmann Brian Finnerty søndag.

– Det vi prøver å gjøre, er å benytte oss av den voldsomme interessen og forklare hva Opus Dei egentlig står for, fremholder han.

I «Da Vinci-koden» fremstilles Opus Dei – som betyr Guds arbeid – som en dunkel kult som villig dreper sine motstandere for å skjule en to tusen år gammel katolsk dekkoperasjon om hvordan Jesu liv egentlig var. Det blir også gitt inngående beskrivelser av hvordan medlemmer i organisasjonen bruker fysisk avstraffelse av seg selv for å gjøre bot.

Rette opp

I mai lanseres «Da Vinci-koden» som film, og organisasjonen ønsker å bruke tiden fram til lanseringen til å flikke på det negative ryktet den har fått.

I Opus Deis enorme hovedkontor til over 466 millioner kroner på Manhattan inviterer de nå interesserte til å stikke innom og få brosjyrer om hva organisasjonen driver med.

– Det er som et svært pent hjem her. Det er ikke i det hele tatt som omgivelsene i «Da Vinci-koden». Du kommer ikke til å se noen Silas som vandrer her mens han drypper av blod, sier Finnerty med henvisning til den trofaste Opus Dei-munken som i boken begår en rekke drap og bruker naglebelter for å straffe seg selv.

Velsignet

Opus Dei er en konservativ katolsk organisasjon som ble velsignet av paven i 1982 og tildelt en spesiell stilling i kirken. Den ble grunnlagt i Spania i 1928 av Jose Maria Escriva som ønsket å lære katolikkene å strebe etter det hellige gjennom sitt arbeid.

Organisasjonen har over 85.000 medlemmer verden over, og om lag 2.000 av dem er prester. Grunnleggeren Escriva ble gjort til helgen i 2002 og det spekuleres mye i hvor stor makt Opus Dei egentlig har gjennom sine mektige medlemmer.

Dan Browns «Da Vinci-koden» er blitt en av de mest populære bøkene gjennom tidende og er trykket opp i over 40 millioner eksemplarer og oversatt til 44 språk.

Den katolske kirke har fordømt boken ettersom den fremmer påstander om at Jesus var gift med Maria Magdalena og hadde barn.