SISTE: 26-åring døde i London

Bygninger sto i brann i flere områder sør i den britiske hovedstaden. 1.700 ekstra politifolk ble satt inn for å få kontroll på situasjonen, men politiet skal likevel ha gitt opp flere steder.

Ungdomsgjenger plyndret i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør, i Camden i nord og i Ealing vest i London. Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert.

— Vi kan ikke takle dette. Vi har passert bristepunktet, måtte en politimann på stedet innrømme overfor avisa The Guardian.

En 26 år gammel mann ble funnet med skuddskader i en bil i samme område, og tilstanden hans skal være alvorlig.

Ranet luksusrestaurant

Heller ikke de velstående områdene i West End slapp unna plyndringen. Én gruppe tok seg inn på en luksusrestaurant i Notting Hill og stjal både tallerkener og gjestenes mobiltelefoner.

Det var tredje natt med vold og plyndring i London, og uroen har nå i tillegg spredt seg til flere andre byer. I Birmingham er 87 personer arrestert etter at ungdommer knuste butikkvinduer og stjal varer.Politiet i Bristol forsøkte å få kontroll på en gjeng som besto av 150 ungdommer, mens flere biler ble satt i brann i Liverpool i Nord-England mandag kveld.

Pansrede kjøretøyer

Politiet i London har tatt i bruk pansrede kjøretøyer, og i løpet av de siste dagene er til sammen over 330 mennesker pågrepet.

De første opptøyene brøt ut i forbindelse med en demonstrasjon etter at en mann ble skutt og drept av politiet i bydelen Tottenham. Det er delte meninger om hva som er de bakenforliggende årsakene, men flere har pekt på sosiale problemer og regjeringens økonomiske innstrammingstiltak.

— Dette har bygget seg opp over flere år. Alt som trengtes var en gnist. Vi har ingen jobber og ingen penger, sier E. Nan, en ung mann i Hackney i den østlige delen av London.

Politiet og politikere har flere ganger understreket at plyndringen er uakseptabel, uansett hvilke grunner ungdommene måtte påberope seg.

— Dette var grunnløs, opportunistisk tyveri og vold. Intet mer, intet mindre, sier Nick Clegg, visestatsminister og leder for partiet Liberaldemokratene.

- Ikke arbeid, ingen framtid

TV-bilder fra Camden viser ungdommer som løper gjennom gatene og knuser butikkvinduer. I det fattige området Woolwich sørøst i byen var folk i alle aldre med på å plyndre butikker, og minst to bygninger ble satt i brann.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var alle mulige hudfarger representert blant plyndrerne.

— Disse ungdommene har ikke arbeid, ingen framtid og de økonomiske kuttene har gjort situasjonen verre. De er fra en annen generasjon enn oss, og de bryr seg rett og slett ikke. Følg med, for dette har bare så vidt begynt, sier Anthony Burns (39) fra Hackney.