• Så lenge politiet kommer og provoserer, vil vi møte opp med molotovcocktailer og steiner, sier en 22-åring i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois. Opptøyene fortsatte i natt for syvende natt på rad.

Enda en kveld og natt lyste brennende bilvrak opp nattehimmelen i flere forsteder til Paris. I Bobigny, nordøst for Paris, ble et kjøpesenter angrepet av rundt 40 ungdommer. Det skal også ha blitt gjort forsøk på å sette fyr på en politistasjon.

Det ble også gjort hærverk på to barneskoler nordøst for den franske hovedstaden. I en av forstedene måtte fjernsynsjournalister flykte fra rasende ungdom som satte fyr på bilen deres.

Opptøyene startet natt til fredag for en uke siden, etter at to ungdommer døde mens de gjemte seg i en transformatorstasjon i forstaden Clichy-sous-Bois. De to skal ha fryktet at de ble forfulgt av politiet og forsøkte å skjule seg i transformatorstasjonen.

Liker å slåss En gruppe på seks unge menn, som onsdag var samlet utenfor de falleferdige boligblokkene i Clichy-sous-Bois, sier at de liker å slåss med politiet.

— Vi har funnet noe spennende å ta oss til: Vi leker med opprørspoliti på kvelden, sier en 22-åring til nyhetsbyrået AFP på betingelse av å ikke bli navngitt.

Rundt ham nikker fem enige kamerater.

— Vi sover på dagen, møter kjærestene våre og spiller dataspill. Og på kvelden da har vi det gøy. Klokka 21 går vi ut og slåss med politiet, sier et annet medlem av guttegjengen, som mener det hele er som å være med i filmen Matrix.

Det er ikke bare de to ungdommenes død som har satt sinnene i kok. Vel så mye dreier opptøyene seg om politiets nye harde linje. Den er hjertebarnet til innenriksminister Nicolas Sarkozy som har lovet å rydde opp i forstedene utenfor Paris.

— Før kunne ikke politiet komme inn i nabolaget. Nå pågriper de deg, frakter deg vekk, fornærmer bakgrunnen din - de kan gjøre hva de vil, sier en av ungdommene.

Frustrasjon Eldre innbyggere rives mellom raseri mot myndighetene og frustrasjon over opptøyene. På et marked like ved ungdomsgruppen, sier 70-åringen Mouloud at han er sjokkert over Sarkozys nedlatende språkbruk. Sarkozy har blant annet sagt at «pøbelen» skal spyles vekk med vannkanon.

— For Sarkozy er mennesker skitt. Alle unge innvandrere hørte det, og nå er de i trøbbel, sier Mouloud.

Mange oppfatter opptøyene som et svar på at politiets tåregass endte opp i en moské søndag. Salih Sabrer (60) var i moskeen da det hendte.

— Jeg trodde vi ble truffet av en bombe. Folk løp barbeinte ut. Selv tyskerne viste respekt for kirker under andre verdenskrig, sier Sabrer.

Grønnsakhandleren Miloud (39) mener at arkitekten som tegnet boligblokkene i Clichy-sous-Bois, burde arresteres.

– Han skapte gettoer. Disse stedene er fengsler. Folk bor så tett innpå hverandre at det må føre til problemer, mener han.

Aisasatou Silla (18) skjønner hvorfor folk deltar i opptøyene, men samtidig tror hun de er totalt meningsløse.

– Dette er feil måte å vise raseri på. De endrer ikke noe på denne måten, sier 18-åringen.

BRENNER: Brannvesenet jobber med å slukke en av brannene i Paris i natt.
REUTERS