Den franske regjeringen vil innføre portforbud i de uroherjede områdene.

Ungdom satte fyr på biler i Paris-forstedene, i byene Lille og Strasbourg nord i Frankrike og i Toulouse i sør. Ved midnattstider hadde politiet fått melding om 324 bilbranner, og 65 personer var arrestert.

Ungdommene så ikke ut til å bry seg om statsminister Dominique de Villepins trusler om hardere mottiltak. Statsministeren avviste krav om at han må kalle inn hæren for å gjenopprette ro og orden.

Fullmakt

– Men overalt der det er nødvendig, vil de lokale myndighetene få fullmakt til å innføre portforbud, sa de Villepin sent mandag kveld. Han tilføyde at regjeringen setter inn nye 1.500 politifolk i tillegg til de 8.000 som allerede er utplassert i de voldsherjede strøkene.

Fra flere hold i Frankrike er det kommet krav om at regjeringen må kalle inn militære styrker for å få kontroll over urolighetene i Paris-forstedene og i andre byer.

– Vi er ikke kommet fullt så langt, sa statsministeren til fjernsynskanalen TF1.

Mandag krevde urolighetene i Paris sitt første dødsoffer, da en 61 år gammel mann som ble slått bevisstløs i forrige uke døde på sykehus i Paris. Det var uklart om Jean-Jacques Le Chenadec ble offer for et overlagt drap da han ble slått ned av en hettekledd ungdom, eller om det var en ulykke at han slo hodet så hardt da han falt at han døde.

Flyktet

Le Chenadec er den første som er omkommet etter at to ungdommer på flukt fra en politikontroll mistet livet i en transformatorstasjon i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois 27. oktober. De to ble rammet av strømstøt, og blant jevnaldrende spredte det seg et rykte om at de ble jaget i døden av politiet.

Lederen for det nasjonalistiske og rasistiske partiet Nasjonal Front, Jean-Marie Le Pen, sier Frankrike nærmer seg «randen av borgerkrig». Det radikale miljøvernpartiet De grønne mener statsminister de Villepin overreagerer grovt når han vil åpne for portforbud, mens det store sosialistiske opposisjonspartiet er forsiktig positivt til forslaget.

USAs utenriksdepartement ba mandag amerikanske statsborgere være oppmerksom på urolighetene rundt Paris og vise ekstra aktsomhet ved besøk i Frankrike. Det regnes som nokså uvanlig at departementet sender ut en slik advarsel om et vesteuropeisk land.

REUTERS
REUTERS
REUTERS