– Noen av disse befinner seg i svært farlige områder og har ingen mulighet til å redde seg ut fra sør og til Beirut, forteller Norges chargé d'affaires ved ambassaden i Beirut, Tryggve Gjesdal, til NTB.

Omtrent halvparten av de strandede nordmennene ønsker seg ut fra området. Den norske ambassaden i Beirut holder telefonkontakt med nordmennene og jobber sammen med andre land for å forsøke å finne evakueringsmuligheter for sine borgere.

UD innrømmer at mulighetene for norske myndigheter til å hjelpe nordmennene ut av Sør-Libanon er begrensede.

– UDs infrastruktur er begrenset, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han oppfordret mandag alle nordmenn i Sør-Libanon til å bli hvor de er, inntil evakuering blir mulig tirsdag eller onsdag.

– Hjerteskjærende

Stemningen blant folk med tilknytning til Norge virket roligere mandag enn dagene før, mener Gjesdal. Men situasjonen gjør sterkt inntrykk på den erfarne diplomaten.

– I går var det mange hjerteskjærende scener, forteller Gjesdal.

Mandag måtte en norsk-libanesisk mann velge mellom trygg hjemtransport med sin norske kone og barn eller bli igjen i Libanon med sine to brødre, som lever under svært vanskelige forhold i Sør-Libanon. For å sikre prioritert hjemsendelse av norske borgere er det bare deres slektninger i rett oppadstigende linje som kommer med.

Hjelp av politiet

Ambassadepersonellet har fått bistand av to politifolk og utlendingsattaché Marianne Werrum i arbeidet for å evakuere nordmenn i Libanon. Politifolkene bidrar til registrering av dem som ønsker å reise.

– Politiet har stor erfaring med å håndtere kriser og registrere mennesker, og tilfører en ro som er til stor hjelp i arbeidet, konstaterer Gjesdal.

Etter et informasjonsmøte reiste rundt 20 nordmenn mandag ettermiddag med buss fra Beirut i retning Damaskus i Syria. En tom buss er sendt til den libanesiske havnebyen Tripoli for å hente de gjenværende nordmennene der. Da er det også plass til islendingene som norske myndigheter hadde lovet plass.

Kriseteam

Utenriksdepartementet har nå sin krisestab i full sving, med 15-20 personer som jobber i døgnskift for å registrere nordmenn i Libanon og motta telefoner fra pårørende.

To helseteam er på plass i Damaskus for å tilby hjelp til nordmenn som kommer dit. Ytterligere ett er sendt til Kypros, dit det har kommet nordmenn som har klart å ta seg ut av Libanon på egen hånd. Det er også meningen at et skip skal frakte nordmenn og andre lands borgere til middelhavsøya.