Balad ligger om lag 90 kilometer nord for Bagdad, og befolkningen består både av sjiamuslimer og sunnimuslimer. Markedet som ble rammet, ligger like ved en politistasjon i et sjiamuslimsk strøk.

Kort tid etter eksplosjonene i Balad gikk en fjerde bilbombe av da kjøretøyer fra den irakiske regjeringshæren passerte stedet der bilen sto parkert i Bagdad. Det var uklart om noen ble skadd eller om denne bomben hadde sammenheng med bombene i Balad.

Samordnet

Ifølge irakiske polititalsmenn tydet alt på at de tre bombene i Balad var ledd i en samordnet aksjon. De to første bombene eksploderte med omtrent ti minutters mellomrom, mens den tredje først gikk av en halvtimes tid senere.

De to første rammet en gate nær markedsplassen der det vanligvis vrimler av folk. Den tredje skal ha eksplodert nær politistasjonen i en gate som også huser en bank og flere butikker, sa en av talsmennene.

Ytterliggående irakiske sunnimuslimer har ofte angrepet sjiaenes boligområder og moskeer. Balad ligger ikke langt fra sjiabyen Dujail der eksdiktator Saddam Husseins folk skal ha massakrert 143 menn i 1982, og der Saddam skal stilles for retten 19. oktober.

USA-styrkene

Sjefen for de såkalte koalisjonsstyrkene i Irak, den amerikanske generalen George Casey, sa torsdag i Washington at USA vil holde seg til planen om å redusere sine styrker i Irak neste år. De stadig flere voldelige aksjonene i Irak endrer ikke på dette, framholdt han.

Den nøyaktige tidsplanen for tilbaketrekkingen avhenger imidlertid av den politiske utviklingen i landet, tilføyde Casey. – De neste 75 dagene kommer til å bli avgjørende, sa Casey under en høring i Senatets forsvarskomité.

Irakerne skal i oktober holde folkeavstemning om forslaget til ny grunnlov, for så å velge ny nasjonalforsamling i desember. USAs president George W. Bush har sagt at man må regne med nye voldshandlinger i forbindelse med folkeavstemningen og valget.