Haider opptrådte «som et vilt dyr», sier sosialdemokratenes generalsekretær Doris Bures i en kommentar til Haiders tale til 2.000 tilhengere i en ølhall i Ried i provinsen Oberösterreich.

Mens tilhengerne brølte sin støtte, langet Haider ut mot motstanderne sine. En av dem er lederen for det jødiske samfunnet i Wien, Ariel Muzicant. Haider kunne ikke forstå hvordan en person ved navn Ariel (også navn på et av de største vaskemidlene i Europa) «kunne ha så mye skitt på seg».

– Terrorist Tysklands utenriksminister Joschka Fischer betegnet han som en «terrorist», og fortsatte:

– Hvis terrorister som Fischer kan bli ministre og statsmenn, så kan frisatte mordere bli dommere og bankranere sjefer for sentralbanken. Det er ikke den verden vi forestiller oss. Kjeltringer hører hjemme bak gitteret, ikke i de øverste embetene.

Haider gjorde også i grove ordelag narr av Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og Frankrikes president Jacques Chirac.

Antisemittisme Mens den jødiske lederen Muzicant selv nøyde seg med å oppfordre Haider til å lære seg alminnelig folkeskikk, kom andre østerrikske ledere med skarpere lut.

Wiens sosialdemokratiske ordfører Michael Häupl kaller Haiders utsagn «ren og skjær antisemittisme» og anklager Haider for å ha overskredet «en ideologisk skamgrense», skriver internettutgaven av den liberale avisen Der Standard.

Den religiøse organisasjonen Katolsk aksjon betegner angrepet på Muzicant som «forulempning fra nederste skuff» og bemerker at Haider gjør seg nytte av følelser fra en av menneskeheten mørkeste epoker.

NTB