NIELS JÜRGENSEN

Siste krampetrekninger eller bare starten på en storstilt offensiv fra de tsjetsjenske opprørernes side?

Gisseltakingen av mellom 100 og 200 barn, foreldre og lærere på Skole nummer 1 i den lille republikken Nord-Ossetia i det sørlige Russland på grensen til Georgia setter fart på spekulasjonene. Sprengningene av de to innenriksflyene i forrige uke, som kostet 90 mennesker livet, og bombeattentatet tirsdag kveld ved en metrostasjon, der ti ble drept og 50 såret, virker så koordinert med gisselaksjonen i går at det neppe er tilfeldigheter.

«I realiteten er det erklært krig mot oss. Fienden er usynlig og det er ingen front,» sa forsvarsminister Sergej Ivanov i går til russisk tv og oppfordret folk til å passe på og være oppmerksomme på faresignaler i hverdagen. «Dette er ikke den siste terroraksjonen. Dette er bare begynnelsen på krigen.»

«Nådd av en krigers hånd»

Aksjonene er satt i verk i etterkant av det tsjetsjenske presidentvalget, der det skulle velges ny president etter drapet på den Moskva-tro presidenten Akhmad Kadyrov i mai. Vinner ble som ventet innenriksminister Alu Alkhanov, som har fått massiv støtte fra Kreml samtidig med at det ble lagt hindringer i veien for andre kandidater av tsjetsjenske myndigheter. Den offisielle stemmeprosenten på over 80 prosent virker overraskende høy.

Den tsjetsjenske opprørslederen Aslan Mashkadov har sagt at den nyvalgte presidenten vil bli «nådd av en krigers hånd» på et eller annet tidspunkt. Han har samtidig avvist å stå bak attentatet mot de to flyene. Det er flere grupperinger blant de tsjetsjenske opprørerne, og enkelte aksjoner kan være utført uten at de er organisert eller «godkjent» fra sentralt hold.

Russland advart

«Vi har igjen og igjen advart Russland og verdenssamfunnet om at det ikke blir mulig å holde krigen innenfor Tsjetsjenias grenser stort lenger,» sa Ahmed Sakajev, Mashkadovs tidligere utsending, fra sitt eksil i London, etter at opp mot 200 tsjetsjenske og ingusjetiske opprørere i juni foretok et angrep inn i Ingusjetia, som ligger mellom Nord-Ossetia og Tsjetsjenia. 92 mennesker ble drept ved angrep på innenriksdepartementets bygning og en politistasjon. Og Sakajev fortsatte: «Nå har den militære aktiviteten nådd Ingusjetia, og ingen kan gi garantier for at den ikke sprer seg til andre områder i Kaukasus eller til selve Russland, hvis Kreml fortsetter sin blinde selvmordskurs.»

Det var nesten profetisk sagt av mannen som Russland krever utlevert som terrorist. Aksjonen i Nord-Ossetia minner i stor grad om tsjetsjenske opprøreres gisseltaking av 700 mennesker i Dubrovka-teateret i Moskva i 2002.

Den siste ukens begivenheter er ytterst alvorlige anslag mot president Vladimir Putin og den russiske regjeringens Tsjetsjenia-politikk. For Putin er det avgjørende at han kan fremstå som presidenten som «kan sikre vårt lands territoriale integritet», som han sa i sin tiltredelsestale etter gjenvalget i mars.

Frykter ny krig

Tsjetsjenia er blitt en møllestein om halsen på president Putin og den russiske ledelsen. I slutten av 2001 erklærte Kreml at den organiserte motstanden i Tsjetsjenia var nedkjempet. Det var en forhastet konklusjon.

Det verste for Russland — ikke minst for Tsjetsjenia - ville være en ny regulær krig i den lille muslimske republikken som erklærte sin selvstendighet etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991. Det førte til en krig med den russiske sentralmakten i årene 1994-96 og til en ny krig i 1999. Kriger, som kostet titusener livet, la landet i ruiner og i kraft av sin brutalitet hadde en dypt demoraliserende virkning på den russiske hær. På den annen side er situasjonen mer uoverskuelig for den russiske ledelsen i dag, fordi den samlete, militære motstanden er gått over til mer løst organiserte opprørsgrupper. Ingen kan hindre at en enkelt av disse gruppene foretar aksjoner på egen hånd.

«Det er krig i Kaukasus», meldte en russisk avis med stor tittel på førstesiden allerede etter angrepet i Ingusjetia i juni. Den siste ukens utvikling tyder på at vurderingen var korrekt.

JYLLANDS-POSTEN/BERGENS TIDENDE

SITTER OG VENTER: Lokale ungdommer sitter på en russisk stridsvogn nær skolen der dramaet utspinner seg - og venter på en utvikling av situasjonen.<p/> FOTO: SCANPIX