Medlemmer av opprørsstyrken Den frie syriske armé (FSA) vil ha hevn etter fredagens blodige massakre av sivile i Houla.

Den syriske fredsplanen er i ferd med å bli skrinlagt etter at nær 100 personer ble drept i en massakre i den syriske byen Houla fredag kveld. Mer enn 90 mennesker ble drept, og blant dem var det over 30 barn under ti år.

Medlemmer av opprørsstyrken Den frie syriske armé sier at Annans plan er død, og enkelte opprørere ønsker å ta hevn mot regjeringsstyrkene etter fredagens massakre, skriver Aftenposten.no.

— Etter å ha vente så lenge, en prøve på standhaftighet og tålmodighet, mener FSA i Syria at det ikke lenger er mulig å holde fast ved fredsplanen forhandlet frem av Kofi Annan (som) regimet benytter seg av for å gjennomføre flere massakre mot våre ubevæpnede sivile, het det i en uttalelse fra FSA-talsmann Qasim Saad Eddine lørdag, ifølge CNN2.

Kofi Annan er spesialutsending for FN og Den arabiske liga i Syria. I henhold til hans fredsplan for det krigsherjede landet forplikter partene seg til dialog om en overgang til et demokratisk styre. Den krever også en umiddelbar slutt på voldsbruken, og en full våpenhvile skulle trådt i kraft 12. april. Partene har imidlertid gjennomført gjentatte angrep etter dette.

«Tsunami av løgner»

Ifølge syriske aktivister begynte sikkerhetsstyrkene å skyte med granater mot Houla fredag kveld. Dette benekter syriske myndigheter, som i stedet skylder på terrorgrupper. Det syriske utenriksdepartementets talsmann Jihad Makdesi sa søndag at det var nødvendig å «innta en klar stilling mot tsunamien av løgner» i kjølvannet av hendelsen.

— Kvinner, barn og gamle menn ble skutt. Dette er ikke kjennemerket til den heroiske syriske hæren, sa Makdesi til journalister i Damaskus, ifølge NTB.

Det syriske utenriksdepartementets talsmann Jihad Makdesi.

— Vi bestrider at syriske sikkerhetsstyrker var ansvarlige for det som skjedde i Houla, hvor FN sier at 32 små barn ble slaktet under et angrep fredag, sa Makdesi ifølge CNN.

Makdesi anklager også enkelte medlemsstater i FN for «åpent å motarbeide Syria» og benektet at det eksisterte en væpnet opposisjon i landet.

— Det er ingen væpnet opposisjon i Syria. Det er enten en intellektuell opposisjon, og vi ønsker deres deltagelse i en nasjonal dialog velkommen, eller så er det bevæpnede terrorister som avviser en politisk løsning, sa Makdesi.

USA ønsker russisk drahjelp

I et nytt forsøk på å stanse blodbadet i Syria ønsker USAs president Barack Obama å bruke en «jemenittisk modell» for maktoverføring i Syria, skriver avisen New York Times3.

I Jemen godtok president Ali Abdullah Saleh å gå av etter måneder med blodig opprør, ved å overlate makten til visepresident Abdrabuh Mansur Hadi. Avtalen ble fremforhandlet av Jemens arabiske naboland.

Opprørerne krever president Bashar al-Assads avgang. Et politisk forlik etter modellen fra Jemen kan føre til al-Assads avgang uten å knuse hans regime totalt, skriver avisen.

Men mye avhenger av Russland, som er Syrias nære allierte. Russland har advart mot utenlandsk innblanding i indre syriske anliggender, men står overfor et stadig sterke internasjonalt press for å finne en løsning på krisen i Syria.

Mens syriske aktivister hevder at 109 sivile ble drept i massakren har FNs Syria-observatører talte 92 døde. Den norske generalmajoren og observatørkorpsets leder, Robert Mood fordømmer drapene og kaller dem en brutal tragedie. Mood advarer nå mot at volden kan føre til full borgerkrig i Syria.

Akutt krisemøte

Den arabiske liga har innkalt sine utenriksministre til et akutt krisemøte etter massakren. Kuwait, ligaens nåværende leder, kaller inn til møtet.

— Kuwait skal kontakte medlemmene i Den arabiske liga og holde et krisemøte for ministerne for å se på situasjonen og gjennomføre tiltak for å få en slutt på den undertrykkende praksisen mot det syriske folk, står det i en uttalelse fra det kuwaitiske utenriksdepartementet.

— Massakren viser at arabiske og internasjonale forsøk på å stanse volden mot sivile i Syria har mislyktes, sier utenriksminister i De forente arabiske emirater, Abdullah bin Zayed al-Nahayan, ifølge NTB.

Ban Ki-Moon og Den arabiske ligas sendebud i Syria-konflikten, Kofi Annan, den tidligere generalsekretæren i FN, fordømmer begge i sterke ord hendelsen.

— Denne avskyelige og brutale forbrytelsen innebar vilkårlig og uforholdsmessig bruk av makt og er et åpenbart brudd med folkeretten og syriske myndigheters forpliktelse til å slutte å bruke tunge våpen i bebodde områder og enhver form for vold, sier talsperson Martin Nesirky på vegne av de to FN-toppene.

— De som står bak denne forbrytelsen, må holdes ansvarlige.