Lederen for Den sentralafrikanske opprørsgruppen, general François Bozize, omtales av sine egne som "president." I en radiotale søndag ber Bozize landets regulære styrker om å vende tilbake til kasernene, og ikke forsøke å slå tilbake kuppmakerne.

Opprørsgruppen tok sent lørdag kveld kontroll over presidentpalasset og flyplassen i hovedstaden Bangui. Ifølge øyenvitnene kjørte væpnede menn i firehjulsdrevne kjøretøyer inn i byen mens de skjøt rundt seg med automatgevær. Tidligere på dagen ble det skutt mot flyet til presidenten i Den sentralafrikanske republikk, Ange-Felix Patasse, da det kom inn for landing i hovedstaden. Patasse, som var på vei hjem fra et besøk i Niger, landet senere trygt i Kameruns hovedstad Yaounde.

— Jeg tror denne avbrytelsen av den demokratiske prosessen er nødvendig for å kunne gi landet en ny start, sier en talsmann for opprørerne til Radio France Internationale.

Opprørsgruppen til general Bozize har flere ganger de siste to årene forsøkt å ta makten i landet. Styrker som er lojale mot generalen okkuperte i oktober i fjor deler av Bangui, men ble slått tilbake av regjeringsstyrkene med støtte fra kongolesiske opprørere og styrker fra Libya. De libyske styrkene har siden forlatt landet, og blitt erstattet av en afrikansk fredsbevarende styrke på 350 soldater.

Regjeringen til president Patasse har beskyldt nabolandet Tsjad for å støtte opprørernes stadige kuppforsøk.

(NTB)