Ifølge tjenestemenn i Mali ble en amerikaner lettere skadd. Den amerikanske ambassaden i Mali bekrefter at flyet ble truffet, men avviser at noen ble såret.

Flyet var i området for å levere forsyninger til soldater fra Mali som er utplassert i et avsidesliggende fjellområde langt nord i landet – ved grensen til Algerie og Niger.

Militærøvelse

Soldatene har nylig deltatt i en større militærøvelse sammen med amerikanske soldater og regjeringssoldater fra flere andre land i Sahel-området. Soldatene skal ha blitt trent i å nedkjempe terrorisme og ytterliggående islamistiske opprørere som er aktive i området.

Etter å ha blitt beskutt, vendte flyet trygt tilbake til basen, opplyser en talsmann ved USAs ambassade.

– Vi hadde flyet i landet, og da regjeringen ba om assistanse for å få nye matleveranser, kunne vi bidra, sier talsmannen.

Første gang

Det antas å være første gang at amerikanske styrker aktivt har støttet en militæroperasjon mot tuareger i Mali.

Den siste tiden har opprørerne tatt flere titall soldater til fange, og de har også sikret seg kjøretøyer og ammunisjon fra hæren. Regjeringen anklager dem dessuten for å ha lagt ut miner som har tatt livet av 13 mennesker. Mali har bedt om internasjonal hjelp til å slå ned opprøret.

Den amerikanske talsmannen kan ikke si om USA vil fortsette med forsyningene til soldatene i Mali.

Misnøye

Tuaregene er opprinnelig et berbersk nomadefolk, og er også kjent som «det blå folket» på grunn av sine blå turbaner. De har lenge klaget over at de ikke har de samme rettighetene som den svarte befolkningen lenger sør i Mali og Niger.

De krever mer selvstyre og en større del av landenes ressurser. Men både i Mali og Niger har regjeringene avfeid dem som banditter som er involvert i narkotika— og våpensmugling