Søndag meldte det afghanske nyhetsbyrået AIP med tilhold i Pakistan at Nordalliansen har gjennomført angrep i tre nordlige provinser og tatt kontroll over minst ett nytt distrikt etter to dagers offensiv mot Taliban.

Nordalliansen kjemper nå sammen med den uavhengige usbekiske generalen Rashid Dostum, og lørdag opplyste alliansen at de rykker fram mot den viktige byen Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen i nordvest og regner med å innta byen i løpet av få dager.

AIPs kilder hevder at opposisjonsstyrkene lørdag tok kontrollen i Zare-distriktet, en mil fra Mazar-i-Sharif.

Taliban skal også være under angrep i to andre provinser, Takhar og Samangan, mens de skal ha slått tilbake angrep i fjellene i Takhar.

Angrepene er ikke bekreftet av Taliban, som på sin side hevder at de lørdag skjøt ned av opposisjonens helikoptre og dessuten et uidentifisert spionfly.

Komplott

Nordalliansen mistet sin militære leder Ahmad Shah Masood i et attentat to dager før terrorangrepene i USA. Det er utnevnt en ny leder, Mohammad Fakim, som søndag kom tilbake fra Tadsjikistan etter drøftinger med lederne i Afghanistans naboland.

Amerikanske etterretningsagenter tror Masood kan ha blitt drept av Osama bin Ladens menn og som ledd i komplottet som endte med terrorangrepet mot USA i forrige uke. En tjenestemann sier at attentatet trolig hadde som målsetting å undergrave Nordalliansen

Nordalliansen selv har hele tiden hevdet at Taliban-regimet, som huser bin Laden, sto bak attentatet.

Uviss styrke

Alliansen hevder å ha rundt 30.000 soldater, kontrollerer rundt fem prosent av Afghanistans territorium, og er det eneste hinderet for at Taliban-militsen skal få full kontroll over landet.

USA har styrket kontakten med opposisjonsalliansen etter terrorangrepet. Alliansens talsmann i USA, Harun Amin, sier de har vært i kontakt med flere amerikanske tjenestemenn.