– Som den største politiske kraften i landet forlanger vi at vi får anledning til å danne regjering, sier Asif Ali Zardari, som har tatt over ledelsen av Det pakistanske folkepartiet (PPP) etter drapet på hans kone Benazir Bhutto.

Partiet vil forsøke å danne en koalisjonsregjering uten president Pervez Musharrafs støttespillere i Pakistans muslimske liga (PML-Q), partiet som i dag sitter på taburettene.

Zardari sier PPP nå vil forsøke å overbevise Nawaz Sharifs parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) om å bli med på et regjeringssamarbeid. Sharif sier han skal møte Zardani til samtaler torsdag.

Nederlag

Sharif understreker at han vil arbeide sammen med andre opposisjonspartier for å bli kvitt diktaturet i Pakistan en gang for alle. Sharif oppfordrer Musharraf til å trekke seg som president etter det knusende nederlaget i mandagens valg.

– Jeg vil samarbeide med alle demokratiske krefter som bidro til å sikre oss seieren. Jeg inviterer alle demokrater til å stå sammen for å fjerne diktaturet i Pakistan for alltid, sa Sharif til sine tilhengere i Lahore tirsdag.

Musharrafs parti erkjenner at det har lidd et smertelig nederlag ved valget på ny nasjonalforsamling. – Vi aksepterer folkets tale og erkjenner offentlig at vi har tapt mandagens valg, sier Tariq Azeem, som er talsmann for PML-Q.

Storseier

De uoffisielle resultatene fra 261 stemmekretser viser at Musharrafs parti PML-Q har fått fattige 38 mandater, mens PPP har sikret seg 87 plasser. Sharifs parti PML-N har fått 67 mandater.

Tirsdag ettermiddag manglet resultatet fortsatt for 20 plasser. Det er 342 plasser i nasjonalforsamlingen og 272 av disse velges i enmannskretser. De øvrige 70 plassene er ikke på valg.

– Det er gjennomført et valg som må sies å ha vært så rettferdig som mulig. Resultatet er ikke overraskende, men det spennende blir hva som nå skjer og om opposisjonen virkelig vil forsøke å tvinge Musharraf til å trekke seg, sier forsker Karin Ask ved Chr. Michelsens Institutt til NTB.

Høy fremmøteprosent

Flere mindre partier har gjort det bedre enn ventet, men det er PPP og Sharif som står fram som valgets to store seierherrer. Valgdeltakelsen er ifølge AFP oppe i vel 40 prosent, og valget har stort sett gått rettferdig for seg.

– Det er helt fantastisk at så mange har stilt opp i valget, og flere har møtt fram ved valgurnene selv om de hadde en drapstrussel hengende over hodet, sier Karin Ask.

Valgresultatet er sjokkerende for president Musharraf og alle hans støttespillere. Flere høyt profilerte ledere i PML-Q har mistet sin plass i nasjonalforsamlingen, og blant dem er partileder Chaudhry Shujaat Hussain og mange av tungvekterne i Musharrafs tidligere regjering.

Musharrafs fremtid

Ask er imponert over at fremmøteprosenten ser ut til å komme over 40, og internasjonale observatører mener valgavviklingen stort sett har gått riktig for seg, slik president Musharraf lovte på forhånd.

Musharraf står i fare for å miste jobben, og Karin Ask er blant dem som understreker at det viktige fremover blir hvordan valgvinnerne velger å opptre. Med så stort flertall som Bhutto-partiet og Sharif ser ut til å få, kan de bli fristet til å underkjenne valget av Musharraf fra oktober i fjor.

Musharraf vil trolig forsøke å splitte opposisjonen i et forsøk på å klamre seg til makten. – Det viktigste for Musharraf i tiden fremover blir trolig å overleve som Pakistans formelle leder, sier analytikeren Hasan Askari til AFP.

Hvem tror du kommer til å danne regjering i Pakistan? Si din mening under!

MIAN KHURSHEED
JERRY LAMPEN
STR/PAKISTAN
JERRY LAMPEN