Opprørerne drepte natt til onsdag 19 soldater og politifolk i et angrep mot byen Palpa, om lag 300 kilometer vest for hovedstaden Katmandu. Et enormt politioppbud hindret senere på dagen opposisjonen i å holde massedemonstrasjon mot kongen i hovedstaden.

– Representative organer på alle nivåer vil tre i funksjon innen april neste år. La oss gå sammen om å skape et meningsfylt demokrati ved å begrave fortidens bitre uenighet, sa kongen i en fjernsynstale til det nepalske folk.

Opprøret

Onsdag var det nøyaktig ett år siden Gyanendra avsatte regjeringen og selv grep makten i det fattige fjellandet i Himalaya. Han sa at den gang at maktovertakelsen var nødvendig for å slå ned maoistopprøret som siden 1996 har kostet over 13.000 menneskeliv.

Øyenvitner talte onsdag rundt 20 pansrede personellkjøretøyer i gatene i Katmandu, der rundt 100 demonstranter hadde samlet seg på Durbar-plassen. De ropte slagord og kastet stein mot politiet før de ble jagd vekk.

– Gyanendra, dra fra landet, ropte noen av demonstrantene. – Ned med monarkiet, ropte andre. – Boikott valget, var et tredje slagord som gjenlød i den nepalske hovedstadens gater, der rundt et dusin aktivister ble arrestert.

Protester

Kong Gyanendra sparket 1. februar i fjor regjeringen, ga ordre om fengsling av en rekke politikere og satte borgerrettighetene ut av kraft. Tiltakene utløste omfattende protester i Nepal og ble møtt med flengende internasjonal kritikk.

Opposisjonen nekter å gi seg. – Den folkelige bevegelsen vil vokse i kraft. Det kommer til å bli en hard kamp, men vi vil seire, og seieren kommer til å være kampen verdt, sa det nepalske kommunistpartiets leder Bam Dev Gautam onsdag.

Utenlandske analytikere sier Gyanendra og hans folk ikke er i nærheten av målet om å knuse det maoistiske opprøret. Derfor blir det neppe heller mulig å holde løftet om å gi Nepal demokrati i løpet av tre år, blir det sagt.