ANDREAS BONDEVIK, NTB

I desember i fjor vedtok en rekke irakiske opposisjonsgrupper en plan for organiseringen av Irak etter Saddam Husseins fall. Samtidig valgte de en styringskomité med 65 medlemmer.

Onsdag og torsdag denne uken samlet 59 av de 65 representantene seg i byen Salahuddin i Nord-Irak for et todagers møte. Samtalene skulle opprinnelig vært holdt i midten av januar, men er blitt forsinket en rekke ganger.

Felles interesser

De forskjellige gruppene har først nylig gravlagt sine største uenigheter etter sterkt press fra USA. De viktigste gruppene på møtet er den USA-sponsede Iraks nasjonalkongress (INC), Kurdistans patriotiske union (PUK), Kurdistans demokratiske parti (KDP) og Det sjiamuslimske øverste råd for islamsk revolusjon i Irak (SCIRI). På møtet deltar også turkmensk og assyriske grupper, i tillegg til avhoppere fra den irakiske hæren.

— SCIRI, PUK og KDP har klare felles interesser og er ikke lenger så splittet som de var tidligere, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Henrik Thune til NTB.

Skeptisk til USA

Opposisjonsgruppenes optimisme over at Saddam Husseins regime ser ut til å nærme seg slutten overskygges av frykten for å bli satt på sidelinjen av USA. USAs planer om å innsette en amerikansk general som øverstkommanderende i Irak i opptil 18 måneder etter at Saddams regime er styrtet, har møtt kraftig motstand fra eksilopposisjonen.

Opposisjonen har tidligere sagt at de ikke kommer til å danne en eksilregjering, men truer nå likevel med å gjøre det fordi de føler at USA er i ferd med å svikte dem.

— USA har tonet ned støtten til autonomi for kurderne i Nord-Irak og til en sjiamuslimsk føderalstat i sør, noe som har ført til kraftige protester fra eksilopposisjonen og mindre tilli t til USA sier Thune.

USA ønsker ikke en eksilregjering fordi de mener det minsker sjansene for et kupp fra kretsen rundt Saddam Hussein.

Politisk rolle

Eksilopposisjonen krever at USA gir dem en ledende politisk rolle etter en Irak-krig. Under åpningen av møtet onsdag advarte opposisjonsledere mot USAs planer om å innføre et amerikansk-ledet militærstyre i Irak når og hvis Saddam Hussein blir avsatt.

— Vi ønsker oss et demokratisk Irak, og vi ber våre amerikanske allierte om å hjelpe oss, ikke hindre oss, sa lederen for INC, Ahmed Chalabi. ý Vi vil ha irakisk herredømme over irakisk jord.

Utsendingen til SCIRI kom med en lignende uttalelse: - En av de største farene i denne krigen er utenlandsk dominans, sa Abdul Aziz al-Hakim i SCIRI, og refererte til at den irakiske opposisjonen ble kraftig forrådt av den amerikanske regjeringen da den ikke støttet opprøret mot Saddam Husseins styre som fulgte Golfkrigen i 1991. Kurderne utfordring

De kurdiske gruppene utgjør den største utfordringen i det politiske landskapet etter at Saddam eventuelt er styrtet.

— Det er utenkelig at kurderne vil la seg avvæpne uten at de får garantier for selvstyre i et føderalt demokratisk Irak. De må spille en politisk rolle, og dette er et av USAs store dilemmaer, sier Thune.

— Det er også problematisk for USA at SCIRI er Iran-basert, og at det er usikkert hvor stor støtte de har blant sjiaene i Irak, tilføyer han. For å svare på eksilgruppenes bekymringer har USA sendt spesialutsending Zalmay Khalilzad til møtet i Salahuddin denne uken.

— USA har intet ønske om å styre Irak. Det irakiske folket bør styre sine egne anliggender så fort det er mulig. Vi blir ikke et minutt lenger enn nødvendig, forsikret Khalilzad eksillederne onsdag.

Frykter Tyrkia

PUK og KDP frykter også at et langvarig amerikansk militærnærvær i Bagdad vil innebære et like langvarig tyrkisk militærnærvær i Nord-Irak, og at de dermed mister selvstyret de har i dag. De adv arer mot et blodbad dersom de tyrkiske styrkene rykker inn i Nord-Irak.

— Vi fordømmer enhver militær tyrkisk intervensjon i Kurdistan og ethvert annet land, uansett hva som brukes som påskudd for intervensjonen, het det i en erklæring fra kurdernes folkevalgte forsamling tirsdag. Tyrkia er på sin side livredde for at PUK og KDP skal få mer makt enn de allerede har, fordi det vil kunne få kravet om kurdisk selvstyre i det sørøstlige Tyrkia til å blusse opp.

GRAVLAGT KONFLIKTER: Representanter for Iraks opposisjonsgrupper har de ti siste dagene holdt møte i Salahuddin i Nord-Irak. De forskjellige gruppene har først nylig gravlagt sine største uenigheter etter sterkt press fra USA.<br/> FOTO: VAHID SALEMI, AP