Ifølge Det hvite hus ønsket Bush den israelske beslutningen velkommen. Arafat får dermed fritt leide ut av kontorbygningen sin, der han har sittet innesperret i en måned.

USA arbeidet søndag både med israelsk og palestinsk side for å sørge for at avgjørelsen om å heve beleiringen ble satt ut i livet, opplyste Det hvite hus.

Fangevoktere

Tidligere søndag sa Israels regjering ja til et forslag fra USA om å sende amerikanske og britiske fangevoktere til Ramallah.

Fangevokterne som USA tilbyr skal passe på fire palestinske aktivister som er dømt for drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i oktober i fjor. For øyeblikket sitter de fengslet inne i Arafats hovedkvarter. Israel forlanger å få dem utlevert.

Den israelske regjeringens sikkerhetskabinett vedtok søndag å gå med på det amerikanske forslaget.

Attentatmennenes skjebne har spilt en nøkkelrolle i forbindelse med den israelske blokaden av Arafats hovedkvarter i Ramallah.

Bush ringte

Ifølge forslaget som president George W. Bush la fram på telefon for Israels statsminister Ariel Sharon lørdag, skal amerikanske og britiske fangevoktere overta ansvaret for fangene i et palestinsk fengsel.

Begrunnelsen for å holde Arafat innesperret har ifølge den israelske regjeringen vært at Arafat ikke har gjort nok for å få Zeevis drapsmenn straffet.

Torsdag ble de fire mennene, som er medlemmer av Folkefronten for frigjøring av Palestina, PFLP, dømt til fengselsstraffer på mellom ett og 18 år av en palestinsk militær domstol. Rettssaken betegnes som summarisk.

Israel avviste dommen og viste til at palestinerne tidligere har arrestert og dømt angivelige terrorister, for senere å løslate dem.

Fritt leide

Med britiske og amerikanske fangevoktere i Ramallah, som ser til at drapsmennene soner straffen sin, har altså Israel gått med på å la Arafat få fritt leide ut. Arafat har vært innestengt siden israelske stridsvogner rykket inn på området rundt hovedkvarteret 29. mars.

Politiske kilder opplyser til nyhetsbyrået Reuters at forslaget ble vedtatt med 17 mot 8 stemmer i det israelske sikkerhetskabinettet, og at den amerikanske presidenten har invitert statsminister Ariel Sharon til Washington i neste uke for å diskutere saken.

Israel har tidligere nektet å oppheve beleiringen av Arafats hovedkvarter før de fire mennene som anklages for drapet ble utlevert.

Ultranasjonalistiske ministre i Sharons regjering advarte søndag mot å gå med på forslaget, som ble gjentatt i et brev fra utenriksminister Colin Powell søndag morgen.

(NTB)

Foto: Reuters/Scanpix