I forrige uke ble 17 kambodsjanske og 13 internasjonale dommere tatt i ed i hovedstaden Pnom Penh. De skal dømme noen av de ansvarlige for Røde Khmer-terroren neste år.

For to år siden møtte jeg en buddhistmunk i en landsby utenfor Battambang. Han tok meg med inn i sitt vesle tempel og viste meg benrester og klesplagg fra noen av de 10.000 som ble drept av Røde Khmer-soldater i landsbyen.

Beviser

— Jeg har tatt vare på disse bevisene og det lever fortsatt noen vitner som kan fortelle hva som skjedde, men myndighetene er ikke interessert. Vi må ikke glemme det som skjedde. Det ble begått fryktelige ting, og de som gjorde det må stilles for retten. Det sitter altfor mange ansvarlige i høye stillinger i dag, sa munken. Nå kan hans bevismateriale endelig bli brukt.

Historikere anslår at mellom 1,7 og 2 millioner mennesker ble drept under Røde Khmer-lederen Pol Pots terrorregime fra 1975 til 1979.

Røde Khmer jaget folk ut av byene. De drepte intellektuelle og motstandere fordi de ville skape et likhetssamfunn der alle måtte leve av det de dyrket. Det ble et av de verste terrorregimer verden har sett.

Uinteressert

Landets statsminister Hun Sen har hittil motsatt seg en internasjonal rettssak. Han var selv Røde Khmer-soldat til 1977, da han deserterte. Han er aldri blitt anklaget for å ha utført tortur og massedrap, men han har forsøkt å beskytte sine tidligere kamerater og har sagt offentlig: «La oss grave et stort hull og begrave fortiden der».

Det var først da Hun Sen i 2003 ikke lenger fikk rent flertall ved valgene og måtte opprette en koalisjonsregjering at det kom fart i forhandlingene om en rettssak. Første skritt er tatt, det neste blir å få inn noen av de midlene som trengs for å starte rettergangen neste år. Den er beregnet til å koste ca. 350 millioner kroner og vil vare i fem år. Trolig blir bare 12 av de fremste lederne i Røde Khmer stilt for retten.

To torturister sitter i fengsel og blir hovedaktører i saken. Det er Douch, en tidligere lærer som ble leder for tortursenteret Tuol Sleng i hovedstaden Pnom Penh. Den andre er Røde Khmers militære leder Ta Mok, som fikk tilnavnet «slakteren». Andre ledere sitter i dag i regjeringen eller som guvernører i provinsene. Fortsatt lever 30.000 offiserer og ledere, men å stille alle disse for retten kunne ført til en ny borgerkrig, hevder regjeringen.

Drapsmarker

For to år siden reiste jeg fra den ene drapsmarken (killing field) til den andre.

Det er bygd noen få minnesmerker som viser den fryktelige terroren, som er en sjokkerende opplevelse for tilreisende. Det mest rystende er tortursenteret Tuol Sleng. I denne tidligere skolen ble 17.000 mennesker torturert i hjel. Røde Khmer var i likhet med de tyske nazistene svært systematiske, skrev ned alle detaljer om ofrene og fotograferte dem. Derfor fantes det bilder av alle 17.000 drepte, noen av dem henger nå på veggene i torturkammeret.

Øynene deres stirrer mot oss, fulle av skrekk. Det er som om de forteller at de vet hva som vil skje og at de er redde. De ble behandlet på den mest bestialske måte. På veggene henger det malerier av Van Nath, en fange som overlevde fordi han kunne tegne fangevokterne.

Et av de største minnesmerkene ligger rett utenfor Phnom Penh, det kalles Cheung Ek. Det var den største henrettelsesplassen og her er det utstilt 8000 hodeskaller av de drepte. Det som slår en besøkende er at det er mest turister som kommer til denne dødsplassen.

Guiden vår fortalte at det ikke arrangeres skoleturer hit fordi myndighetene helst vil glemme ugjerningene. Kanskje vil historien bli mer kjent når rettssaken åpner en gang neste år. Datoen er ennå ikke fastsatt.

BEVISENE: Her holder buddhistmunken opp klær som tilhørte de henrettede. Bak ses benrester.
JAN TYSTAD